Acute bacteriële prostatitis

Bijgewerkt op 22 oktober 2021 door Simpto.nl

Wat is acute bacteriële prostatitis?

Acute bacteriële prostatitis is een ontsteking van de prostaat die wordt veroorzaakt door bacteriën.

Hoe vaak komt het voor?

Acute bacteriële prostatitis komt redelijk vaak voor. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland bij zo’n 8.000 mannen gesteld.

Wat is de oorzaak?

Deze vorm van prostaatontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Het kan gaan om verschillende soorten bacteriën. Waar de bacteriën vandaag komen is niet altijd duidelijk. Soms ontstaat de aandoening na een ingreep aan de prostaat.

Welke klachten geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zijn verschillende aanwijzingen die de arts kan gebruiken om deze diagnose te stellen.

Lichamelijk onderzoek

Bij een inwendig onderzoek via de anus (rectaal toucher) kan de prostaat gevoeld worden. Deze is vaak wat vergroot, gevoelig bij aanraking, en soms ook wat harder en bobbeliger dan normaal.

Laboratoriumonderzoek

Bij bloedonderzoek worden vaak een verhoogde bloedbezinking (BSE) en een verhoogd CRP-gehalte in het bloed gevonden. Ook het aantal witte bloedcellen in het bloed is vaak verhoogd. Dit wordt ‘leukocytose‘ genoemd.

Bij onderzoek van de urine blijken vaak bacteriën in de urine te zitten. Dit wordt ‘bacteriurie’ genoemd. Ook worden witte bloedcellen in de urine gevonden. Dit wordt ‘leukocyturie‘ genoemd.

Wat is de behandeling?

Acute bacteriële prostatitis wordt behandeld met antibiotica. Meestal duurt een kuur 2-4 weken. Het is de bedoeling dat de kuur afgemaakt wordt. De keuze voor een bepaald antibioticum hangt af van de ernst van de infectie en of bekend is welke bacterie de veroorzaker is.

Wat is het beloop?

Behandeling met de juiste antibiotica zorgt ervoor dat de meeste gevallen volledige genezen. In sommige gevallen zal een chronische bacteriële prostatitis ontstaan. In zeldzame gevallen kan een prostaatabces ontstaan.

Engelse vertaling

acute bacterial prostatitis


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 4 augustus 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2016

Plaats een reactie