Actinische keratose

Bijgewerkt op 15 augustus 2022

Wat is actinische keratose?

Actinische keratose is een aandoening van de huid waarbij versnelde verhoorning van de huid optreedt door jarenlange veelvuldige blootstelling aan zonlicht. Actinische keratose kan ontaarden in huidkanker. Daarom wordt deze huidaandoening meestal behandeld.

actinische keratose
actinische keratose

Oorzaak actinische keratose

Actinische keratose wordt veroorzaakt door veelvuldige blootstelling aan zonlicht.

Hoe vaak komt ’t voor? Waar? Bij wie?

Actinische keratosen komen heel vaak voor. Jaarlijks krijgen ongeveer 150.000 mensen ermee te maken. De aandoening komt vooral voor bij oudere mensen.

Welke symptomen geeft het?

Actinische keratosen zien er meestal uit als korstjes of wratjes. Ze doen meestal geen pijn. Soms jeuken ze. De afwijkingen komen vooral voor op lichaamsdelen die vaak aan de zon zijn blootgesteld, zoals hoofd, voorhoofd, gezicht, lippen, oorschelp en handen. Maar ook op de romp (borstkas, buik, rug) en de ledematen kunnen de afwijkingen voorkomen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De huidarts (dermatoloog) kan de diagnose meestal stellen op grond van het aspect van de huidafwijking. Om de diagnose te bevestigen kan een huidbiopsie worden genomen. Onder de microscoop is dan de versnelde verhoorning van de huid zichtbaar als ophoping van afwijkende hoorncellen (keratinocyten). Ook kan de afwijking in z’n geheel worden verwijderd en onder de microscoop worden onderzocht.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor actinische keratose:

Beloop en prognose

Een deel van de actinische keratosen zal kwaadaardig worden. Er ontstaat dan huidkanker van het type ‘plaveiselcelcarcinoom‘. Dit gebeurt elk jaar bij naar schatting 0,25-1% van de actinische keratosen.

Engelse term

actinic keratosis, solar keratosis

ICD-10 code

L57.0

Synoniemen

keratosis actinica, keratosis senilis, keratosis solaris, zonlichtbeschadiging, aktinische keratose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven