Acne

Bijgewerkt op 20 januari 2022

Wat is acne?

Acne (jeugdpuistjes) is een aandoening van de huid met puistjes, met name in het gezicht. De aandoening komt vooral voor in de puberteit. Verder komt acné voor bij mensen die hormoonafwijkingen hebben of met hormonen worden behandeld. Andere namen die voor acne worden gebruikt zijn jeugdpuistjes, puistjes, en pukkeltjes. De volledige medische term voor acne is acne vulgaris.

Deze webpagina gaat over oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van acne.

Wat is de oorzaak?

Acne ontstaat door een toename van geslachtshormonen die leidt tot een toename van de talgproductie in de huid. Hierdoor raken de talgkanaaltjes van de huid verstopt en kan een bacterie, die aanwezig is in de talg, zich ophopen en een ontsteking veroorzaken. Deze bacterie heet Propionibacterium acnes.

In de meeste gevallen wordt deze toename veroorzaakt door de natuurlijke toename van de uitscheiding van deze hormonen door de geslachtsklieren. Dit gebeurt tijdens de puberteit. In andere gevallen kan de toename worden veroorzaakt door het toedienen van geslachtshormonen als behandeling of als doping. Ook is het mogelijk dat een tumor in het lichaam geslachtshormonen uitscheidt.

De relatie tussen ongezond eten, bijvoorbeeld teveel chocola, en acne is nooit door betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek bewezen.

Welke symptomen geeft het?

Klachten die bij acne voorkomen zijn:

  • Puisten
    • met een gelige kop
    • komen vooral voor op het gezicht, de nek, de rug en de borst
  • Meeëters (comedonen)

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende zelfzorgmiddelen en medicijnen tegen acne. Meestal wordt in eerste instantie een middel gebruikt dat lokaal, ter plekke van de huidafwijkingen, wordt aangebracht. Vaak zal dit zijn in de vorm van een zalf, crème of gel. Als de aandoening uitgebreider is kan de arts besluiten om een geneesmiddel voor te schrijven dat als tablet of capsule moet worden ingenomen.

Voorbeelden van lokale anti-acnemiddelen zijn:

Voorbeelden van systemische anti-acnemiddelen zijn:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven