Achillespeesontsteking

Bijgewerkt op 5 april 2022

Achillespeesontsteking – Oorzaak, Symptomen, Behandeling

Deze webpagina gaat over oorzaak, symptomen en behandeling van achillespeesontsteking. Achillespeesontsteking is een vaak voorkomende aandoening waarbij de achillespees door overbelasting ontstoken raakt. De aandoening komt vooral voor bij mensen die aan een sport doen waarbij veel wordt hardgelopen en/of gesprongen. De medische naam voor een ontsteking van de achillespees is ‘achillespeestendinitis’ of ‘achillespeestendinopathie’.

Hoe vaak komt ’t voor?

Achillespeesontsteking is een vaak voorkomende aandoening. Het is niet exact bekend hoe vaak. Wij schatten dat jaarlijks zo’n 25 duizend mensen in Nederland ermee te maken krijgen.

Bij wie?

Achillespeesontsteking komt vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 18-35 jaar die actief aan sport doen. Op latere leeftijd komt de aandoening ook voor. Dat is dan regelmatig bij mensen die minder vaak sporten. De achillespezen krijgen dan bijvoorbeeld alleen in het weekeinde een hoge belasting te verduren, en zijn daar niet meer op ingesteld.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een ontsteking van de achillespees is meestal langdurige overbelasting. Overbelasting van de achillespezen kan voorkomen door bijvoorbeeld een te snelle toename van het aantal trainingskilometers,
veel heuvellopen, en veel springen. Maar ook een verkeerde houding van de voet, of lopen op stugge loopschoenen kunnen tot overbelasting leiden. Overpronatie is het overmatig naar binnen zakken van de binnenzijde van de voet. Dit kan leiden tot meer rek op de achillespees van de betreffende voet. Gebruik van bepaalde antibiotica van de fluorochinongroep – ook wel fluorochinonen genoemd – kunnen de kans op het ontstaan van achillespeesontsteking of een gescheurde achillespees vergroten.

Welke symptomen geeft ’t?

Een achillespeesontsteking kan de volgende klachten geven:

  • Pijn aan de achillespees
    • vooral bij belasting (lopen, hardlopen) en rekken van de achillespees
  • Voet niet helemaal omhoog kunnen heffen
  • Soms is een verdikking (knobbeltje) aan de pees voelbaar
  • Soms voel je een knapje in de achillespees bij bewegen van de voet

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal de diagnose stellen op basis van de klachten en lichamelijk onderzoek. Soms is het lastig om de aandoening te onderscheiden van een slijmbeursontsteking van de hiel.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek zal de achillespees pijnlijk en iets gezwollen zijn.

Beeldvormend onderzoek

De achillespees is op een röntgenfoto niet zichtbaar. Met echografie en MRI-scan kan de achillespees wel goed in beeld worden gebracht. Het is in principe niet nodig deze onderzoeken te doen om de diagnose te stellen. Soms zal de arts echter toch beeldvormend onderzoek aanvragen om andere mogelijke oorzaken voor de klachten uit te sluiten.

Wat is de behandeling?

De ontsteking zal alleen kunnen genezen als de achilleespees rust krijgt. Verder kunnen nog andere maatregelen worden genomen, zoals gebruik van pijnstillers/ontstekingsremmers, koelen ter plaatse van de achillespees, en aanpassen van het schoeisel. Het is zeer zelden nodig om de aandoening te opereren.

Rust

De belangrijkste maatregel is rust houden. Dat betekent voor de meeste mensen met achillespeesontsteking dat ze tijdelijk zullen moeten stoppen met het belasten van de achillespees. Na enige tijd kan de belasting langzaam – en op geleide van de pijn – weer worden opgevoerd.

Hakverhoging

Een hakverhoging of een extra schokdemping kan helpen om de spanning op de achillespees te verminderen. Als de spanning afneemt zal de achillespees eerder genezen. De klachten zullen zo sneller afnemen.

Tapen

Ook door de achterkant van het onderbeen in te tapen kan de spanning op de achillespees verlaagd worden.

achillespeesontsteking: intapen achillespees bij achillespees tendinitis
intapen achillespees bij achillespees tendinitis (foto: Frankinsmoke)

Koelen

Koelen van de pijnlijke plek kan helpen de klachten te verzachten. Gebruik hiervoor een ijspakking. Als je die niet hebt kun je eventueel een zak met ijsklontjes ingepakt in een theedoek gebruiken. Doe het ijs niet direct op de blote huid.

Geneesmiddelen

Pijnstillers van de groep van de NSAIDs – zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac – verminderen ook de ontsteking. Sommige van deze producten zijn als zelfzorgmiddel bij de drogist te koop. De wat ‘zwaardere’ NSAID’s kunnen alleen op doktersrecept worden verkregen.

Operatie

De laatste oplossing is een operatie waarbij het littekenweefsel wordt verwijderd. Hierover zijn de meningen verdeeld, omdat dit juist het littekenweefsel tot groei aan zou wakkeren.

Complicaties

Als de achillespees gedurende langere tijd ontstoken is kan littekenweefsel in de pees ontstaan. De achillespees wordt hierdoor minder flexibel. De kans bestaat dan dat de pees – wanneer er veel trekkracht op komt te staan – geheel of gedeeltelijk zal scheuren.

Wanneer naar de dokter?

Als de klachten niet binnen twee weken minder worden door je eigen behandeling, ga dan naar de huisarts. De huisarts kan eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut, een sportarts, of een orthopeed.

Engelse vertaling

achilles tendinitis, achilles tendinopathy

ICD10-code

M76.6

Synoniemen

Andere namen voor achillespeesontsteking zijn achillespees ontsteking, ontsteking achillespees, achillespeestendinitis, achillespees tendinitis, achillespeestendinopathie, achillespees tendinopathie, ontstoken achillespees, achillepees ontstoken, irritatie achillespees, achillepeesirritatie, geirriteerde achillespees, achilles tendinopathie, en aantasting achillespees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven