Accessoir os naviculare

Bijgewerkt op 3 juli 2024

Wat is een accessoir os naviculare?

Een accessoir os naviculare – of extra scheepbeentje in de voet – is een extra botje aan de binnenkant van de voet. Het komt voor bij zo’n 10% van de mensen, en vaker bij meisjes/vrouwen dan bij jongens/mannen. Het extra botje geeft niet altijd klachten, maar soms kunnen pijnklachten optreden door schuren tegen de schoen.

Hoe vaak komt het voor?

Een accessoir os naviculare komt voor bij naar schatting 10% van de mensen. Het wordt daarom beschouwd als een ‘variant van normaal’, en niet als een afwijking.

Wat is de oorzaak?

Een accessoir os naviculare is aangeboren. Het ontstaat tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind. Waarom het bij sommige mensen ontstaat en bij anderen niet is niet goed duidelijk.

Welke symptomen geeft het?

Vaak geeft een accessoir os naviculare helemaal geen klachten. Het wordt dan soms bij toeval gezien als vanwege een andere reden een röntgenfoto wordt gemaakt.

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

  • pijn aan de binnenzijde van de voet
  • harde bult aan de binnenzijde van de voet
    • de bult zit net boven de voetboog
    • de bult kan leiden tot wrijving met de schoenen
  • rode verkleuring van de huid ter hoogte van de bult

Hoewel een accessoir os naviculare aangeboren is ontstaan klachten vaak pas tijdens of na de puberteit. Mensen met platvoeten hebben vaker last van een accessoir os naviculare dan mensen zonder platvoeten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een accessoir os naviculare is goed zichtbaar op een röntgenfoto van de voet.

accessoir os naviculare – bron: Samir Benoudina, Radiopaedia.org

Als door wrijving het extra botje geïrriteerd raakt is dat vaak zichtbaar op een botscan. Op een MRI-scan is dan vaak beenmergoedeem ter plekke zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Een accessoir os naviculare hoeft op zichzelf niet behandeld te worden. Als het extra botje leidt tot pijnklachten is het verstandig om wrijving met de schoen te vermijden en de voet rust te geven. Zwelling kan worden tegengegaan door koelen met een zak met ijs gewikkeld in een dunne handdoek. Eventueel kan een arts een injectie met corticosteroïden geven tegen de pijn. Als het botje langdurig of herhaaldelijk klachten geeft kan worden besloten om het middels een operatie te verkleinen of helemaal te verwijderen. Het extra botje is namelijk niet van belang voor de werking van de voet.

Synoniemen

extra scheepvormig beentje, extra scheepvormig botje, extra os naviculare, extra naviculare, accessoir naviculare

Engelse vertaling

accessory navicular, accessory navicular syndrome, accessory os navicularum, accessory os tibiale externum


Plaats een reactie

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven