Aardbeienvlek

Bijgewerkt op 19 mei 2022

Wat is een aardbeienvlek?

Een aardbeienvlek – of aardbeivlek – is een regelmatig voorkomende rode huidafwijking bij baby’s die bestaat uit kleine bloedvaatjes. De aandoening ontstaat meestal bij baby’s van enkele maanden oud. Ze groeien vervolgens vrij snel tot een bepaalde grootte. Na een aantal jaren onveranderd te blijven verdwijnen ze meestal weer vanzelf. Rond de leeftijd van 9 jaar zijn de meeste aarbeienvlekken weer verdwenen.

aardbeienvlek (infantiel hemangioom) op de onderarm van een baby – bron: Gstk, Wikimedia

Andere namen voor deze aandoening zijn aardbeienhemangioom, infantiel hemangioom en hemangioma fructosum.

Wat is de oorzaak?

Aardbeienvlekken zijn goedaardige gezwellen van bloedvaatjes in de huid. Waarom de bloedvaatjes ongeremd gaan groeien in de huid is niet goed bekend. In ongeveer 10% van de gevallen komt de aandoening in de familie voor. Dat zou kunnen betekenen dat erfelijke aanleg een rol speelt.

Hoe vaak komt het voor?

Aarbeienvlekken komen vaak voor. Ze ontstaan bij zo’n 5-10% van de pasgeboren baby’s. Dat betekent dat jaarlijks in Nederland bij ongeveer 15.000 baby’s een aarbeienvlek ontstaat. De aandoening komt ongeveer twee keer vaker voor bij meisjes dan bij jongens.

Welke symptomen geeft het?

Een aardbeienvlek ziet er meestal uit als een rode of paarsrode, iets boven het oppervlak van de huid uitstekende, huidafwijking. Bij sommige kinderen ziet het er meer uit als een verheven vlek, bij anderen meer op een bultje of bult. In principe kunnen aardbeienvlekken overal op de huid voorkomen. Ze zitten echter vooral op het hoofd, in het gezicht, op de rug of op de borstkas.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan de diagnose meestal stellen op grond van het aspect van de huidafwijking. Als er twijfel is kan eventueel een stukje weefsel worden verwijderd uit de huidafwijking, voor onderzoek onder de microscoop. Dit wordt een huidbiopsie genoemd. De patholoog kan op grond van de afwijkingen in het huidbiopt de diagnose stellen.

doorsnede van aarbeienvlek onder de microscoop – bron: Ed Uthman, Flickr

Wat is de behandeling?

In de meeste gevallen is behandeling niet nodig. De aardbeienvlek is immers goedaardig en verdwijnt op den duur vanzelf. Soms echter kan het gezwel dusdanig ‘in de weg zitten’ dat behandeling wel noodzakelijk is. In dat geval kan worden behandeld met geneesmiddelen, laserbehandeling of door de huidafwijking met een operatie te verwijderen. Geneesmiddelen die helpen de aarbeienvlek te doen verdwijnen zijn propranolol en corticosteroïden.

Synoniemen

aarbeivlek, infantiel hemangioom, hemangioma fructosum, aardbeienhemangioom

Engelse vertaling

infantile hemangioma, strawberry mark, strawberry hemangiomas, nevus vascularis, capillary
hemangioma, hemangioma simplex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven