Aangezichtsverlamming

Bijgewerkt op 7 februari 2023

Wat is een aangezichtsverlamming?

Een aangezichtsverlamming is een verlamming van de spieren van het gezicht door schade aan de aangezichtszenuw (= nervus facialis).

Welke vormen zijn er?

Er zijn verschillende vormen van aangezichtsverlamming. De meest voorkomende vorm ontstaat op latere leeftijd en is meestal éénzijdig. Deze aandoening wordt verlamming van Bell genoemd. Verlamming van Bell is een vaak voorkomende oorzaak van aangezichtsverlamming.

Een zeldzame aangeboren vorm is tweezijdig en wordt het Moebius-syndroom genoemd.

Welke klachten geeft het?

De volgende klachten komen voor bij een éénzijdige aangezichtsverlamming:

  • scheef hangend gezicht
  • kwijlen
  • oog niet meer helemaal kunnen sluiten

Bij een dubbelzijdige verlamming komen de volgende klachten voor:

Wat is de behandeling?

Mensen met een aangezichtsverlamming worden meestal behandeld door een neuroloog of een plastisch chirurg.

In sommige gevallen zal het nodig zijn om te opereren. Afhankelijk van de klachten zijn verschillende operaties mogelijk. Bij hangende mondhoek en kwijlen kan de mondhoek worden opgetrokken met een stuk spierplaat. Ook kunnen de spier van de slaap en de kauwspier (respectievelijk musculus temporalis en musculus masseter) worden losgemaakt en zo worden ingehecht dat ze de werking van de verlamde aangezichtsspieren overnemen. De spier van de slaap kan ook worden gebruikt om het oog weer te laten sluiten.

Synoniemen

Andere namen voor aangezichtsverlamming zijn facialisparalyse, aangezichtszenuwverlamming, en verlamming van de aangezichtszenuw.

Engelse vertaling

facial paralysis

Scroll naar boven