Ventrikelseptumdefect

Bijgewerkt op 11 januari 2023

Wat is een ventrikelseptumdefect?

Een ventrikelseptumdefect – vaak afgekort tot ‘VSD’ – is een aangeboren afwijking waarbij de wand tussen beide hartkamers niet volledig gesloten is. Er blijft dus een verbinding bestaan tussen de linker en de rechter hartkamer.

Wat is de oorzaak?

Een ventrikelseptumdefect ontstaat tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind in de baarmoeder van de moeder. Waarom het ontstaat blijft meestal onduidelijk. Het kan voorkomen als geïsoleerde hartafwijking (zonder andere ziekten of verschijnselen), maar er kan ook sprake zijn van andere verschijnselen of afwijkingen.

Wat is het gevolg?

Doordat de bloeddruk in de linker hartkamer (linker ventrikel) hoger is dan die in de rechter hartkamer zal bloed van de linker hartkamer via het defect naar de rechter hartkamer stromen. Het bloed dat vanuit de linker hartkamer naar de rechter hartkamer stroomt bevat veel zuurstof. In de rechter hartkamer mengt het zich met bloed dat weinig zuurstof bevat. Dit mengsel wordt vervolgens vanuit de rechter hartkamer de longen ingepompt. Omdat het zuurstofrijke bloed zich mengt met het zuurstofarme bloed kan in de longen minder zuurstof aan het bloed worden toegevoegd. Het gevolg is dat het bloed vaker moet worden rondgepompt om voldoende zuurstof in het bloed op te kunnen nemen om het lichaam van zuurstof te voorzien. Het hart zal hierdoor harder en sneller moeten pompen.

Wat is de behandeling?

Een ventrikelseptumdefect kan middels een operatie worden dichtgemaakt.

Engelse vertaling

ventricular septal defect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven