Tetralogie van Fallot

Bijgewerkt op 11 januari 2023

Wat is tetralogie van Fallot?

Tetralogie van Fallot is een relatief vaak voorkomende combinatie van hartafwijkingen bij pasgeborenen. De aandoening bestaat uit vier (= tetra-) verschillende afwijkingen van het hart, namelijk een zogenaamd ventrikelseptumdefect, een rijdende aorta, vernauwing van de longslagader en verdikking van de rechter hartkamer.

Welke symptomen geeft het?

Baby’s met een tetralogie van Fallot kunnen de volgende klachten/afwijkingen hebben:

  • blauwverkleuring van de huid en/of slijmvliezen (= cyanose)

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij diagnose kan worden gesteld op grond van de resultaten van lichamelijk onderzoek, elektrocardiografie (ECG) en beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Aan het hart kan met de stethoscoop een geruis worden gehoord dat wordt veroorzaakt door de vernauwing van de longslagader.

ECG

Op een ECG kan de verdikking van de rechter hartkamer worden gezien.

Beeldvormend onderzoek

Op een röntgenfoto van de borstkas zijn de vaten van de longen slecht zichtbaar. Met behulp van echo-Doppler-cardiografie kunnen de verschillende afwijkingen in beeld worden gebracht. Regelmatig wordt, ter voorbereiding van een operatie, een zogenaamd angiogram gemaakt. Hierbij kunnen vooral de vernauwing van de longslagader en het ventrikelseptumdefect goed in beeld worden gebracht.

Wat is de behandeling?

Baby’s met een tetralogie van Fallot worden meestal behandeld door een kindercardioloog en een thoraxchirurg. Door middel van een operatie kan de aandoening worden hersteld.

Scroll naar boven