Hypoplastisch linkerhartsyndroom

Bijgewerkt op 13 januari 2023 door Simpto.nl

Wat is het hypoplastisch linkerhartsyndroom?

Het hypoplastisch linkerhartsyndroom is een zeldzame aangeboren hartafwijking waarbij de linkerkamer, de linkerboezem, en de aorta onvolgroeid zijn. Het gevolg is dat het hart minder goed bloed door het lichaam kan pompen.

Er is een nog zeldzamere aangeboren hartafwijking waarbij juist de rechterkant van het hart onvolgroeid is. Deze aandoening wordt het hypoplastisch rechterhartsyndroom genoemd.

Wat is de oorzaak?

Bij kinderen met hypoplastisch linkerhartsyndroom is de groei van het hart vóór de geboorte al verstoord. Waarom dit gebeurt is niet goed bekend.

Welke symptomen geeft het?

Kinderen die worden geboren met een hypoplastisch linkerhart krijgen enige dagen na de geboorte klachten. Doordat het hart het bloed niet goed kan rondpompen zijn ze snel moe en kunnen de lippen, de tong en de huid blauwpaars verkleuren. Dit wordt cyanose genoemd. Ook gaat de borstvoeding vaak moeizaam.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt vaak al vóór de geboorte gesteld. De verminderde groei van de linkerkant van het hart is namelijk op een zwangerschapsecho al zichtbaar.

Synoniemen

hypoplastische linkerhartsyndroom , hypoplastisch linker hart syndroom, HLHS

Engelse vertaling

hypoplastic left heart syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven