Cor triatriatum

Bijgewerkt op 13 februari 2023

Wat is een cor triatriatum?

Een cor triatriatum is een aangeboren hartafwijking waarbij (meestal) de rechter boezem (atrium) van het hart is onderverdeeld in twee delen. Hierdoor ontstaat bij echocardiografie het beeld van een hart met drie boezems in plaats van twee.

Wat is de oorzaak?

Een cor triatriatum ontstaat wanneer een onderdeel van de bloedsomloop bij de foetus na de geboorte blijft bestaan. Deze structuur vormt een membraan dat de rechter boezem in tweeen verdeelt. Heel soms komt deze afwijking voor in de linker boezem van het hart.

Hoe vaak komt het voor?

Een cor triatriatum is een zeer zeldzame aangeboren hartafwijking. Gemiddeld wordt deze aandoening jaarlijks in Nederland bij slechts 1-2 baby’s vastgesteld.

Welke symptomen geeft het?

De symptomen die optreden zijn afhankelijk van de ernst van de aandoening. Soms zijn er helemaal geen klachten. In andere gevallen kan de aandoening leiden tot boezemfibrilleren, blauwpaarse verkleuring van huid en slijmvliezen (cyanose), flauwvallen, verhoogde centrale veneuze druk en rechter hartfalen.

Het komt vaak voor dat cor triatriatum voorkomt in combinatie met andere aangeboren hartafwijkingen. Het gaat dan om aangeboren afwijkingen als tetralogie van Fallot, coarctatie van de aorta, rechter ventrikel met dubbele uitgang, ventrikelseptumdefect (VSD), atrioventriculair septumdefect, en partial anomalous pulmonary venous connection.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Cor triatriatum wordt vastgesteld met behulp van beeldvormend onderzoek van het hart. Dat kan zijn met behulp van echocardiografie, CT-scan of MRI-scan van het hart.

Wat is de behandeling?

Cor triatrium wordt behandeld met een operatie. Tijdens de operatie wordt het membraan dat de boezem verdeelt verwijderd.

Synoniemen

hart met drie boezems, triatriaal hart

Engelse vertaling

cor triatriatum, triatrial heart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven