Atrioventriculair septumdefect

Bijgewerkt op 16 januari 2023

Wat is een atrioventriculair septumdefect (AVSD)?

Een atrioventriculair septumdefect, vaak afgekort tot AVSD, is een aangeboren hartafwijking waarbij er een gat in het tussenschot van het hart zit. Dat betekent dat zowel de linker en rechter boezem met elkaar verbonden zijn als de linker en rechter kamer. Het gevolg is dat het bloed vanuit de linker boezem naar de rechter boezem en van de linker kamer naar de rechter kamer van het hart kan stromen.

Behalve het gat in het tussenschot zijn ook de hartkleppen vaak niet goed aangelegd. Het gaat dan om de zogenaamde mitraalklep en de tricuspidaalklep. De mitraalklep is de hartklep tussen linker boezem en linker kamer van het hart. De tricuspidaalklep is de hartklep tussen rechter boezem en rechter kamer. Doordat deze kleppen niet volgroeid zijn kan bloed langs de klep terugstromen. Dan wordt gesproken van een lekkende hartklep of hartklepinsufficientie.

Hoe vaak komt het voor?

Atrioventriculair septumdefect is een regelmatig voorkomende aangeboren hartafwijking. De aandoening kan ook voorkomen als onderdeel van een syndroom. Zo heeft bijna de helft van de baby’s met het syndroom van Down een AVSD.

Wat is de oorzaak?

Bij kinderen met AVSD gaat tijdens de ontwikkeling van het hart voor de geboorte iets mis. Hierdoor zal het tussenschot van het hart niet goed sluiten. Ook groeien de hartkleppen niet helemaal uit. Waarom dit gebeurt is niet goed bekend.

Welke symptomen geeft het?

De symptomen die optreden zijn afhankelijk van de grootte van het gat in het tussenschot en de ernst van de lekkage van de hartkleppen. Wanneer sprake is van een klein gaatje en niet of nauwelijks lekkende kleppen zijn er weinig of geen symptomen. Wanneer de afwijkingen uitgebreider zijn kunnen verschillende symptomen optreden, waaronder:

  • klamme huid
  • moeite met de borstvoeding
  • snel ademen
  • onvoldoende aankomen in gewicht
  • verminderde weerstand, met als gevolg vaak infecties

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de symptomen, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, en de resultaten van elektrocardiografie (ECG) en beeldvormend onderzoek.

Bij lichamelijk onderzoek is met de stethoscoop meestal een ruisje (souffle) hoorbaar aan het hart.

Op een ECG (hartfilmpje) zijn bepaalde afwijkingen zichtbaar die passen bij een AVSD.

Met behulp van echocardiografie kan de diagnose worden bevestigd.

Wat is de behandeling?

Kinderen met een AVSD worden behandeld door een kindercardioloog. De kindercardioloog zal in overleg met een kinderhartchirurg overleggen wat de beste behandeling is. Over het algemeen zal de behandeling bestaan uit een operatie. Tijdens deze operatie wordt het gat tussen beide boezems en het gat tussen beide kamers van het hart gesloten. Tevens zullen de lekkende hartkleppen worden hersteld.

Wat is de levensverwachting?

Na een succesvolle behandeling hebben kinderen met een atrioventriculair septumdefect een vrijwel normale levensverwachting. Zij kunnen in principe alles doen wat hun leeftijdsgenootjes ook doen.

Wat is het beloop?

Kinderen die geopereerd zijn vanwege AVSD zullen meestal meerdere jaren worden vervolgd door een kindercardioloog en later door een cardioloog. Het kan namelijk voorkomen dat door de groei van het hart de hartkleppen opnieuw gaan lekken.

Synoniemen

AVSD

Engelse vertaling

atrioventricular septal defect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven