Aangeboren hartafwijking

Wat is een aangeboren hartafwijking?

Een aangeboren hartafwijking is een aandoening van het hart die ontstaat doordat de ontwikkeling van het hart bij het ongeboren kind niet helemaal goed verloopt. Daardoor wordt het kind geboren met een afwijking aan het hart.

Aangeboren hartafwijkingen behoren tot de meest voorkomende aangeboren afwijkingen. Door verbetering van de behandeling kunnen kinderen met aangeboren hartafwijkingen tegenwoordig langer en gezonder leven. Waar kinderen met dit soort aandoeningen vroeger vaak al op de kinderleeftijd overleden bereiken de meesten tegenwoordig de volwassen leeftijd.

De medische term voor aangeboren hartafwijkingen is congenitale hartafwijkingen.

Welke aangeboren hartafwijkingen zijn er?

Hieronder een overzicht van de verschillende aangeboren hartafwijkingen.

Van de hierboven genoemde hartafwijkingen zijn een aantal zo ernstig dat ze op jonge leeftijd door middel van een operatie worden behandeld. Het gaat dan om coarctatie van de aorta, double-outlet rechter ventrikel, Ebstein anomalie, hypoplastisch linker hart syndroom, monoventrikel, onderbroken aortaboog, pulmonaalatresie, TAPVR, tetralogie van Fallot, transpositie van de grote vaten, en truncus arteriosus.

Welke symptomen geeft het?

Aangeboren hartafwijkingen zijn bij de geboorte aanwezig en hebben invloed op de manier waarop het hart werkt. Dat betekent dat de symptomen en ziekteverschijnselen van dit soort afwijkingen vaak al vanaf de geboorte aanwezig zijn.

Aangeboren hartafwijkingen beïnvloeden de manier waarop het bloed door het hart stroomt en/of de manier waarop het hart het bloed rondpompt door het lichaam. De ernst van de klachten is voor elke afwijking verschillend. Sommige afwijkingen, zoals bijvoorbeeld een klein gaatje in de tussenwand van het hart, geven milde klachten. Andere afwijkingen, bijvoorbeeld waarbij een deel van het hart niet goed ontwikkeld is of helemaal ontbreekt, geven ernstige klachten.

Symptomen en ziekteverschijnselen die op kunnen treden zijn onder andere:

  • blauwpaarse verkleuring van de lippen en de nagels (cyanose)
  • snelle ademhaling (tachycardie)
  • moeite met ademen
  • moeite met de (borst)voeding
  • veel slapen

Bij ongeveer 1 op de 4 baby’s met een aangeboren hartafwijking zijn de klachten zo ernstig dat een operatie in het eerste levensjaar noodzakelijk is.

Synoniemen

congenitale hartafwijkingen

Engelse vertaling

congenital heart disease

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven