Bijgewerkt op 3 juli 2024
Wat is een getromboseerde aambei?
Een getromboseerde aambei is een aambei (verwijd bloedvat bij de anus) waarin een bloedstolsel is ontstaan. Een dergelijk stolsel in een bloedvat wordt trombose genoemd. De medische naam voor deze aandoening is ‘getromboseerde hemorroïde’ of ook wel ‘perianale trombose’.
Hoe vaak komt ’t voor?
Getromboseerde aambeien komen vaak voor. In Nederland komt deze aandoening jaarlijks bij zo’n 100.000 mensen voor. Het exacte aantal is niet bekend, onder andere omdat niet iedereen ermee naar de huisarts gaat.
Bij wie komt ’t voor?
Getromboseerde aambeien kunnen bij iedereen voorkomen.
Wat is de oorzaak?
Er zijn verschillende redenen waarom een bloedstolsel in een aambei kan ontstaan. Ten eerste kan het komen doordat de doorbloeding van het bloedvat van de aambei slecht is, bijvoorbeeld omdat iemand gedurende de dag veel stilzit. In zeldzame gevallen kan ook een bloedstollingsstoornis ervoor zorgen dat de kans op het krijgen van trombose in een aambei verhoogd is.
Welke symptomen geeft het?
De belangrijkste klacht die door getromboseerde aambeien wordt veroorzaakt is pijn bij de anus. Deze kan zo erg zijn dat het niet of nauwelijks mogelijk is om op de billen te zitten. Ook poepen kan erg pijnlijk zijn. Soms ontstaat hierdoor onbewust verstopping. Om de pijn te voorkomen wordt er minder gepoept.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts zal de diagnose meestal stellen op grond van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek is bij de anus een – vaak rode of blauwpaarse – bobbel zichtbaar. Soms zit de bobbel in de anus.
Wat is de behandeling?
Wat kun je zelf doen?
Er zijn een aantal maatregelen die helpen bij een getromboseerde aambei. Ten eerste is het verstandig om het gebied rond de anus niet te veel te belasten. Verder kunnen warme zitbaden verlichting geven. Om pijn bij de ontlasting tegen te gaan kan het zinvol zijn de ontlasting te verdunnen door een combinatie van vezelrijke voeding en veel drinken.
Wat kan de arts doen?
De arts kan in eerste instantie geneesmiddelen voorschrijven om de ontlasting te verdunnen (laxantia) of de pijn te bestrijden (pijnstillers). Als deze maatregelen niet helpen kan het stolsel worden verwijderd door een kleine snede te maken in de aambei. Dit is een kleine chirurgische ingreep waarvoor geen opname noodzakelijk is. Deze ingreep wordt vaak door de huisarts gedaan. Eventueel kan ook de gehele aambei met het stolsel worden verwijderd. Dit is een iets uitgebreidere ingreep die door een chirurg in het ziekenhuis wordt gedaan.
Beloop en prognose
Een getromboseerde aambei geneest meestal zonder complicaties. Als je eenmaal een getromboseerde aambei hebt gehad is de kans dat je er in de toekomst nog een keer een krijgt iets verhoogd.
Plaats een reactie
Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.
Hoe lang moet je wachten tot je overgaat tot het verwijderen van de getromoseerde inwendige aambei?