Aambeien

Wat zijn aambeien?

Een aambei is een zeer vaak voorkomende uitstulping van het netwerk van bloedvaten rond de anus. Er wordt onderscheid gemaakt tussen inwendige en uitwendige aambeien. Een uitwendige aambei is van de buitenkant zichtbaar als een blauwrode knobbel. Een inwendige aambei zit inwendig maar kan tijdens persen naar buiten worden gedrukt en dan zichtbaar worden.

De medische term voor aambeien is ‘hemorroïden’.

Hoe vaak komt ‘t voor? Bij wie?

Geschat wordt dat éénderde van de bevolking wel eens last heeft van aambeien. De aandoening kan bij iedereen voorkomen, maar komt vaker voor bij mensen boven de 40 jaar.

Welke klachten geeft ‘t?

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • Bloeden bij de anus
    • met name tijdens de ontlasting
    • er zit dan vers bloed op de ontlasting
  • Pijn aan de anus
  • Jeuk aan de anus
  • Verlies van vocht door de anus naar buiten; dit is vaak in de onderbroek te zien als een kleine hoeveelheid bruinig slijm

Soms zijn er huidplooitjes zichtbaar die zijn ontstaan doordat er eerder aambeien zijn geweest. Dit worden ‘marisken’ genoemd.

Oorzaak aambeien

Bij de anus bevindt zich een vaatkussen. Dit is een groep van bloedvaten die ervoor zorgt dat de anus vocht- en luchtdicht wordt afgesloten. Bij aambeien is het weefsel rondom het vaatkussen zwakker en ontstaat een uitstulping van het vaatkussen. Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg voor het ontstaan van aambeien. De kans op aambeien is vergroot bij obstipatie (darmverstopping), zwangerschap, veel zitten, of een gezwel in de buik. Onder deze omstandigheden is de druk in de buik namelijk verhoogd, waardoor de kans op uitstulping van het vaatkussen groter wordt.

Beloop en prognose

Het bloed dat door de bloedvaten van de aambeien loopt kan gemakkelijk stollen waardoor een zogenaamde ‘getromboseerde aambei’ ontstaat. Dit geeft pijn aan de anus. Ook kan door de uitstulping van het vaatkussen de doorbloeding in gevaar komen, met als gevolg afsterven van weefsel bij de anus. Aambeien komen, ook na behandeling, vaak weer terug. Aambeien zijn over het algemeen onschuldige aandoeningen die de levensverwachting niet verminderen.

Zelfonderzoek

Wanneer met een spiegeltje naar de anus wordt gekeken kunnen de aambeien soms worden gezien als paarsrode knobbels.

Onderzoek door de arts

De arts kan vaak al door naar de anus te kijken beoordelen of er sprake is van aambeien. Ook is het mogelijk dat de aambeien van binnen zitten. Dan is het mogelijk om met een zogenaamde proctoscoop in de anus te kijken. De arts kan een indeling maken naar de ernst van de aambei(en):

  • Graad 1: aambei die bij persen niet tot buiten de anus komt.
  • Graad 2: aambei die bij persen tot buiten de anus komt, maar weer vanzelf teruggaat.
  • Graad 3: aambei die bij persen of vanzelf buiten de anus komt, maar niet vanzelf weer teruggaat; ze kunnen met de hand worden teruggeduwd.
  • Graad 4: aambei die niet meer teruggeduwd kunnen worden; dit is de ernstigste vorm waarbij de doorbloeding in gevaar kan komen, met als gevolg afsterven van weefsel rond de anus.

Engelse term

hemorrhoids

ICD10-code

K64


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 13 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 18 januari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven