3de graads AV-blok

Bijgewerkt op 10 oktober 2021

Wat is een 3de graads AV-blok?

Een 3de graads AV-blok is een hartritmestoornis waarbij de prikkelgeleiding van de hartboezems naar de hartkamers volledig geblokkeerd is. Hierdoor ontstaat in de hartkamers een vervangend ritme. In het engels wordt dit vervangende ritme ‘escape rhythm’ genoemd. De aandoening kan tot verschillende klachten leiden, waaronder een neiging tot flauwvallen.

Wat is de oorzaak?

Een 3de graads AV-blok wordt veroorzaakt doordat de prikkelgeleiding vanuit de sinusknoop naar de hartkamers niet goed kan plaatsvinden. Dat kan ontstaan door een afwijkend stukje weefsel in het hart, bijvoorbeeld verbindweefseling na een hartaanval. Het gaat dan relatief vaak om een onderwandinfarct. Ook kan de prikkelgeleiding verstoord raken door gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Zo is van calciumantagonisten, betablokkers en digitoxine bekend dat ze in zeldzame gevallen tot een totaal AV-blok kunnen leiden.

Er is ook een aangeboren vorm van deze aandoening. Dit wordt congenitaal 3de graads AV-blok genoemd. Vaak wordt niet duidelijk wat hiervan de onderliggende oorzaak is. In sommige gevallen wordt het veroorzaakt door antilichamen van de moeder die via de placenta bij het ongeboren kind terechtkomen.

Welke symptomen geeft het?

Een 3de graads AV-blok kan leiden tot de volgende klachten:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met een ECG (hartfilmpje). Hierop is een volledig onafhankelijke activiteit in de hartboezem (P-top) en de hartkamer (QRS-complex) zichtbaar. Ze gaan in feite hun eigen gang. Artsen spreken dan van AV-dissociatie.

hartfilmpje van iemand met een 3de graads AV-blok
hartfilmpje van iemand met een 3de graads AV-blok – bron: litfl.com

Wat is de behandeling?

Een 3de graads AV-block wordt behandeld met geneesmiddelen of met een pacemaker. Een vaak gebruikt geneesmiddel is atropine.

Synoniemen

3de graads AV-block, 3e graads AV-blok, totaalblok, totaal atrioventriculair blok, 3de graads atrioventriculair blok

Engelse vertaling

third-degree AV block, complete heart block, third-degree atrioventricular block

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven