De gezondheidsvoordelen van vis

Bijgewerkt op 27 februari 2018

De gezondheidsvoordelen van vis

Vis staat er om bekend een uitstekende en bijgevolg ook belangrijke leverancier te zijn van niet alleen eiwitten, maar ook van vitaminen en mineralen. Verschillende voedingsstoffen worden zelfs enkel en alleen door vis aangebracht. Omwille van deze reden raden voedingsautoriteiten dan ook aan om minstens één à twee keer per week vis te eten.

Wat maakt vis nu precies zo’n belangrijk voedingsmiddel en welke gezondheidsvoordelen zijn er aan verbonden? Wij hebben ze allemaal op deze pagina even voor jou op een rijtje gezet.

gezondheidsvoordelen van vis eten
Bron: Pixabay

Stimuleert de groei en zorgt voor herstel van lichaamsweefsels

Niet alleen vissoorten, maar ook zeevruchten staan er om bekend zeer belangrijk te zijn voor de levering van eiwitten met essentiële aminozuren. Deze aminozuren zijn erg belangrijk voor kinderen omdat ze de groei stimuleren. Dat is echter niet alles, want ze zijn ook van cruciaal belang voor het herstellen van de lichaamsweefsels. Van aminozuren is bekend dat het noodzakelijk is om ze te winnen uit voeding. Dit komt omdat je lichaam niet over de mogelijkheid beschikt om deze zelf aan te maken.


Optimale werking van cellen, organen en hersenen

Van vis is bekend dat het vetgehalte afhankelijk van de soort aanzienlijke verschillen kan vertonen. Magere vis zoals bijvoorbeeld kabeljauw, schelvis en wijting bevatten net als kraakbeenvissen zoals hondshaai en rog veelal minder dan één procent aan vet. Dit contrast is zeer groot met een vette vis. Daarbij kan het vetpercentage dan ook oplopen tot wel 20 procent. Niet alleen vis, maar ook zeevruchten leveren in het bijzonder meervoudig onverzadigde en dus gezonde vetzuren. Deze helpen ons om het vetgehalte in het bloed te verlagen.

Ondanks het hoge vetpercentage bij vette vis zoals met name zalm, haring, makreel, paling en forel wordt het toch aangeraden om deze minstens één keer per week te eten. Dit heeft voor een groot deel te maken met de aanzienlijke hoeveelheid omegavetzuren die er in terug te vinden zijn. Deze zijn van cruciaal belang voor het optimaal functioneren van niet alleen de cellen in ons lichaam, maar ook voor onze organen en hersenen. Daarenboven hebben ze eveneens een positieve invloed op ons centrale zenuwstelsel evenals op het immuunsysteem.

Omwille van het feit dat het merendeel van de andere voedingswaren op de markt te weinig omegavetzuren aanbrengen wordt het aangeraden om minstens één, maar eigenlijk twee porties vette vis per week te eten. Het beste van dit alles is dat een vette vis erg lekker is en bovendien op tal van verschillende manieren kan worden klaargemaakt.


Belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid ijzer en zink

Wanneer we het mineraalgehalte van niet alleen vis, maar ook zeevruchten meer in detail gaan bekijken kunnen we alleen maar vaststellen dat deze min of meer vergelijkbaar is met deze van vlees. Dat neemt echter niet weg dat er in vis sprake is van minder ijzer en zink in vergelijking met vlees. Toch kan ze een belangrijke bijdrage leveren in de voorziening ervan. In zeevruchten zit wel ijzer en zink. Dat is onder meer (of beter gezegd ‘in het bijzonder’) het geval bij de luxueuze oesters.


Optimale regeling van de stofwisseling

Alle producten die afkomstig zijn uit de zee staan er om bekend over een aanzienlijke hoeveelheid jodium te beschikken. Jodium is voor ons lichaam zeer belangrijk omdat ze de stofwisseling regelt van de lichaamscellen. Bovendien helpt jodium bij jonge kinderen om de groei van weefsels en hersenen te stimuleren. Ondanks deze voordelen moet het gezegd dat zeer veel mensen te maken hebben met een constant tekort aan jodium. In het bijzonder voor kinderen geldt dat de gemiddelde inname van jodium veel te laag ligt met alle gevolgen van dien. Let op, in tegenstelling tot wat er vaak wordt gedacht zijn met name zeezout en zeelucht geen goede bron aan jodium. Ben je op zoek naar een alternatief voor vis welke wel rijk is aan jodium? In dat geval zal je vooral in de richting moeten kijken van zeewier evenals jodiumverrijkte producten.


Preventieve werking tegen hart- en spierziekten

Vis beschikt over een aanzienlijke hoeveelheid selenium. Omwille van het feit dat de aanbevolen, vereiste hoeveelheden voor ons lichaam doorgaans niet kunnen worden gehaald uit andere voedingsmiddelen is het de moeite waard om 2 keer per week vis te eten. Een aanzienlijk tekort aan selenium kan er namelijk voor zorgen dat je wordt geconfronteerd met hart- en spierziekten. Het regelmatig eten van vissen kan wat dit betreft dan ook zorgen voor de nodige, preventieve bescherming.


Zeker van echt sterke botten

Tot slot staat vis er om bekend een uitstekende bron te zijn op vlak van wateroplosbare vitaminen. Denk hierbij niet alleen aan B6, maar ook aan B12. Vette vis levert bovendien eveneens de vitaminen A en D aan ons lichaam. In het bijzonder deze laatst genoemde is van zeer groot belang voor het realiseren van een uitstekende opbouw en onderhoud van echt sterke botten. Dit zal niet alleen op jonge, maar zeker en vast ook op oudere leeftijd haar nut meer dan bewijzen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven