De beste en slechtste noten voor je gezondheid

Bijgewerkt op 16 april 2018 Veel mensen zijn grote fan van noten. Ze worden dan ook steevast niet alleen in tal van verschillende gerechten verwerkt, daarnaast worden ze ook gewoon puur gegeten of in combinatie met bijvoorbeeld een lekker stukje kaas.

Verschillende noten mogen dan wel over een fantastische smaak beschikken of een aanstekelijke textuur hebben, daar staat tegenover dat ze niet allemaal even gezond zijn als we op het eerste zicht zouden vermoeden. Wij zochten speciaal voor jou de beste- en slechtste noten voor je gezondheid uit en hebben ze op deze pagina uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

1.) Amandelnoten, een prima bron van vitamine E

In eerste instantie zijn er de amandelnoten. Eén enkele hand van 28 gram amandelnoten is goed voor zomaar even 37 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E. Het betreft hier een belangrijke antioxidant die er niet alleen voor zorgt dat het spierweefsel in stand wordt gehouden, maar het lichaam tevens op efficiënte wijze beschermt tegen vrije radicalen die zorgen voor een veroudering van de cellen.

amandelnoten voor dieet
amandelnoten

2.) Cashewnoten, noten met de minste calorieën

Cashewnoten zijn net wat minder populair in vergelijking met andere soorten noten. Dat is jammer, want per 100 gram beschikken ze over de minste calorieën van allemaal. Bovendien is van deze noten bekend dat ze bijzonder rijk zijn aan koper. Dit is een vereiste voor je lichaam om ijzer te kunnen verwerken en vrije radicalen op te ruimen. Het dagelijks eten van 40 gram cashewnoten zou bovendien zorgen voor een betere bescherming tegen aandoeningen zoals bloedarmoede evenals darmkanker.

cashewnoten voor dieet
cashewnoten

3.) Hazelnoten, een grote hoeveelheid foliumzuur

Van alle zogenaamde boomnoten staan hazelnoten er om bekend over de grootste hoeveelheid foliumzuur te beschikken per 100 gram. Dit zorgt er voor dat deze noten bijzonder belangrijk zijn voor zwangere vrouwen. Een voldoende hoeveelheid foliumzuur is voor deze doelgroep belangrijk om het risico op een neuraalbuisdefect bij ongeboren baby’s te verkleinen.

4.) Macadamianoten, niet goedkoop, wel zeer waardevol

Zogenaamde macadamianoten kunnen we bezwaarlijk goedkoop noemen, maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug. Deze noten staan er namelijk om bekend je lichaam steevast te voorzien van heel wat goede voedingsstoffen. Eén enkele hand macadamianoten voorziet je dan ook in één klap van meer dan de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan. Het betreft hier een belangrijk mineraal welke er voor zorgt dat de sterkte van de botten wordt geoptimaliseerd. Mangaan zou bovendien eveneens betrokken zijn bij de stofwisseling van koolhydraten en zou een gunstige impact hebben op je cholesterol.

macadamianoten voor dieet
macadamianoten (Bron: Forest & Kim Starr)

5.) Paranoten, een grote hoeveelheid aan selenium

Paranoten zijn misschien nog wel het bekendst van de zogenaamde studentenhaver. Het is een grote noot die zich kenmerkt door een gladde textuur. Ze staat er om bekend over een zeer grote hoeveelheid aan selenium te beschikken. Eén enkele paranoot zorgt er dan ook voor dat je jouw vereiste dagelijkse hoeveelheid selenium binnen hebt. Selenium staat er om bekend een zeer krachtige antioxidant te zijn welke het risico op kanker aanzienlijk zou verkleinen.

paranoten voor dieet
paranoten (Bron: Quadell)

6.) Pecannoten, het zoete broertje van de walnoot

Een beetje gelijkaardig aan de walnoot, maar dan wel een stukje zoeter. Net dit zoete karakter zorgt er voor dat pecannoten de absolute favoriet zijn van vele mensen. Ze is bovendien ook nog eens bijzonder rijk aan zink evenals de vitamine B1. Zink speelt een cruciale rol bij het opbouwen en herstellen van de weefsels. Bovendien staat vitamine B1 er om bekend de koolhydraten uit voeding om te zetten in energie.

pecannoten voor dieet
pecannoten

7.) Pindanoten, een dubbeltje op zijn kant

Veel mensen houden van pindanoten. Ze verwerken ze in alle mogelijke gerechten of knabbelen ze gezellig op, op de bank samen met andere leden van het gezin. In eerste instantie beschikken pinda’s over een aanzienlijke hoeveelheid vitamine B1, B3 evenals foliumzuur. Twee handjes vol met pinda’s zijn reeds voldoende om de helft van de aangewezen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur binnen te krijgen.

Je moet er echter rekening mee houden dat pindanoten niet eenzijdig interessant zijn voor je gezondheid. Pinda’s bevatten namelijk ook een aanzienlijke hoeveelheid omega 6-vetten. Daarnaast zijn pindanoten eigenlijk geen echte noten, maar eerder zogenaamde peulvruchten.

Wat zijn de slechtste noten voor je gezondheid?

In principe zijn er geen echt slechte noten voor je gezondheid. Je dient er alleen maar rekening mee te houden dat bepaalde noten al wat vetter zijn dan de andere.

Alleen met pindanoten wordt aangeraden om voorzichtig te zijn, niet in het minst wanneer je er voor kiest om een dieet te volgen. Deze noten (die zoals aangegeven eigenlijk niet eens echte noten zijn) bevatten immers heel wat omega 6-vetten waardoor ze het effect van een dieet kunnen beïnvloeden.

Wanneer je hier rekening mee houdt en je op regelmatige basis een leuk en divers assortimentje noten samenstelt en naar binnen werkt zal je steeds de optimale voordelen van deze bijzondere voedingsproducten kunnen ervaren. Gecombineerd met een stukje (jonge) kaas vormen noten bovendien vaak een stevige en lekkere maaltijd op zich.

———————————————————————————————————-

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven