Zuclopentixol

Bijgewerkt op 24 juli 2018 door Simpto.nl

Wat is zuclopentixol?

Zuclopentixol is een medicijn tegen psychosen (antipsychoticum). Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Cisordinol.

Cisordinol is beschikbaar als tabletten, druppelvloeistof en vloeistof voor injectie.

Cisordinol tabletten

Cisordinol tabletten worden geleverd in drie sterktes, namelijk met 2 milligram, 10 milligram en 25 milligram zuclopentixol.

Cisordinol druppelvloeistof

Cisordinol druppelvloeistof wordt geleverd in flacons van 20 milliliter. Elke milliliter bevat 20 milligram zuclopentixol.

Cisordinol injectievloeistof

Cisordinol injectievloeistof (‘Cisordinol Acutard’) wordt geleverd in ampullen van 1 milliliter. Elke amput bevat 50 milligram zuclopentixol.

Daarnaast is er nog een langwerkende ‘depot-injectie’. Deze is verkrijgbaar in twee sterktes, namelijk een amput met 200 milligram zuclopentixol en een amput met 500 milligram zuclopentixol.

verpakking Cisordinol (zuclopentixol) depot-injectie
verpakking Cisordinol (zuclopentixol) depot-injectie (bron: Lundbeck)

Toepassingen (indicaties) zuclopentixol

Zuclopentixol wordt gebruikt voor de behandeling van psychoses. Daarnaast wordt het soms gebruikt voor de behandeling van manie, en bij mensen die erg verward en/of erg onrustig zijn.

Zuclopentixol depot-injecties worden gebruikt als onderhoudsbehandeling. Daarmee wordt getracht nieuwe psychoses te voorkomen bij mensen die regelmatig een psychose doormaken.

Bijwerkingen zuclopentixol

Net als andere antipsychotica kan ook zuclopentixol bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van zuclopentixol.


zuclopentixol molecuulstructuur
zuclopentixol molecuulstructuur

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 24 juli 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2018

Plaats een reactie