Wat is zoledroninezuur?

Zoledroninezuur – ook ‘zoledronaat’ genoemd – is een geneesmiddel dat de afbraak van botweefsel tegengaat. Het wordt op de markt gebracht onder de merknamen Aclasta en Zometa. Zoledroninezuur wordt éénmalig toegediend via een infuus. De behandeling vindt daarom meestal in het ziekenhuis plaats.

Zometa (zoledroninezuur) infusievloeistof
Zometa infusievloeistof

Bij welke aandoeningen?

Zoledroninezuur wordt gebruikt bij:

Het middel Zometa is geregistreerd voor de eerstgenoemde indicatie. Het middel Aclasta is geregistreerd voor de behandeling van de botziekte van Paget en botontkalking. Voor de behandeling van de botziekte van Paget is het momenteel eerstekeus middel.

Welke dosering?

De meest gebruikte dosering voor het tegengaan van complicaties van uitzaaiingen in het skelet en de ziekte van Kahler is 4 mg via een infuus gedurende minimaal 15 minuten laten inlopen. Voor de behandeling van botziekte van Paget en botontkalking is de meest gebruikte dosering 5 mg, ook via infuus gedurende minimaal 15 minuten laten inlopen. Bij mensen met slecht werkende nieren wordt de dosering aangepast.

Wat zijn de bijwerkingen?

Net als andere geneesmiddelen kan zoledroninezuur bijwerkingen geven. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *