Zidovudine

Bijgewerkt op 2 mei 2022

Wat is zidovudine?

Zidovudine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van mensen met een HIV-infectie. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Retrovir. Retrovir is beschikbaar als capsule, drank en (concentraat voor) infusievloeistof. De capsules bevatten 100 milligram van de werkzame stof. De drank bevat 10 milligram per milliliter van de werkzame stof. Het concentraat voor infusievloeistof bevat ook 10 milligram per milliliter.

Hoe werkt het?

Zidovudine is een antiviraal middel. Het is een zogenaamde nucleoside reverse-transcriptaseremmer (NRTI). Het gaat de vermenigvuldiging van het HIV-virus tegen. Meestal wordt het gebruikt in combinatie met andere antivirale middelen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan zidovudine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid, buikpijn, diarree, zich niet lekke voelen en spierpijn. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals bloedarmoede (anemie), leukopenie en neutropenie. Ook kan het bilirubine gehalte verhoogd zijn.

ATC-code

J05AF01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven