Ziconotide

Wat is ziconotide?

Ziconotide is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige chronische pijn. Het wordt op de markt gebracht door Riemser Pharma onder de merknaam Prialt. Prialt wordt geleverd als infusievloeistof. Het middel wordt toegediend in het hersenvocht rondom het ruggenmerg. Dit wordt intrathecale injectie genoemd. Dat gebeurt via een katheter. Via de katheter wordt het middel als continu infuus toegediend.

Hoe werkt het?

Ziconotide is een zogenaamde calciumkanaal-antagonist. Het gaat om zogenaamde N-type voltage-sensitieve calciumkanalen (N-VSCC). Deze calciumkanalen zitten in de celmembraan van zenuwcellen in het ruggenmerg. Ze zorgen ervoor dat calcium de zenuwcellen instroomt. Door de instroom van calcium kunnen de zenuwcellen pijnprikkels doorgeven. Ziconotide bindt aan de calciumkanalen. Hierdoor zijn de calciumkanalen minder goed in staat om calcium de cel in te laten stromen. Zo worden de pijnprikkels geremd.

Bij welke aandoeningen?

Ziconotide wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige chronische pijn. Het gaat dan meestal om chronische pijn die niet meer goed reageert op morfine.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ziconotide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid, misselijkheid, braken, verwardheid en zich zwak voelen. Ook treedt vaak een nystagmus op. Dat is een snelle trekkende beweging van de ogen.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid, opwinding, nervositeit, prikkelbaarheid, tremor (bevende handen), veranderde smaak, tijdelijk geheugenverlies en moeite met priaten.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Prialt. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

N02BG08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven