Xylometazoline

Bijgewerkt op 30 november 2021

Wat is xylometazoline?

Xylometazoline is een geneesmiddel tegen een verstopte neus (decongestivum). Het wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline (GSK) onder de merknaam Otrivin. Otrivin wordt geleverd als neusspray en als neusdruppels met een concentratie van 1 milligram xylometazoline per milliliter. Voor kinderen wordt het middel in een lagere concentratie geleverd, namelijk met 0,5 mg/ml en met 0,25 mg/ml.

Er zijn ook combinatieproducten die xylometazoline bevatten, zoals bijvoorbeeld Otrivin Duo. Dit product bevat naast xylometazoline de luchtwegverwijder ipratropium.

Hoe werkt het?

Xylometazoline is een zogenaamd sympathicomimeticum. Het vernauwt na toediening in de neus de bloedvaatjes in het neusslijmvlies. Hierdoor neemt de zwelling van het neusslijmvlies af.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Xylometazoline wordt gebruikt voor de behandeling van een verstopte neus door verkoudheid en/of neusbijholteontsteking.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar is maximaal driemaal per dag 2-4 neusdruppels of 1 verstuiving met een dosering van 1 mg/ml. Voor jonge kinderen gelden lagere doseringen. Voor gebruik de neus snuiten.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan xylometazoline bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn irritatie van het neusslijmvlies, droog gevoel in de neus, hoofdpijn, misselijkheid en een bloedneus. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Otrivin.

ATC-code

R01AA07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven