Warmtedeken

Bijgewerkt op 8 augustus 2023

Wat is een warmtedeken?

Een warmtedeken – ook ’thermische deken’ genoemd – is een deken die wordt gebruikt bij behandeling van of bescherming tegen onderkoeling.

Soorten warmtedekens

Er zijn verschillende soorten warmtedekens. Allemaal hebben ze hun eigen voordelen en nadelen.

  • fleece warmtedekens
  • aluminium warmtedekens
  • elektrische dekens

Fleece warmtedekens

Fleece dekens voelen zacht en warm aan. Ze zijn betaalbaar en licht van gewicht. Ten opzichte van aluminium dekens nemen ze wel meer volume in.

Fleece dekens zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Ze zijn online te koop.

Aluminium warmtedekens

Aluminium isoleert uitstekend. Daardoor zijn aluminium dekens dunner dan fleece dekens. Ze nemen dus minder volume in. Bovendien zijn ze voordelig. De aluminium warmtedeken hieronder is online verkrijgbaar voor minder dan 10 euro.

warmtedeken van aluminium

Elektrische dekens

Elektrische dekens zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. De meeste elektrische dekens zijn overigens geen echte dekens maar ‘onderdekens’.

Voordeel is dat ze echt opwarmen. Nadeel is uiteraard dat je elektrische stroom nodig hebt om ze te gebruiken. Voor ‘outdoor’ toepassingen zijn ze dus minder geschikt. Een ander nadeel is de prijs. Ze zijn beduidend duurder dan aluminium warmtedekens en fleece warmtedekens.

In de medische praktijk worden elektrische dekens soms gebruikt voor opwarming van patiënten met onderkoeling die zijn opgenomen in een ziekenhuis of instelling.

Welke toepassingen hebben ze?

Warmtedekens worden gebruikt onder de volgende omstandigheden:

Bescherming tegen afkoeling

Warmtedekens worden vaak gebruikt om duursporters (marathonlopers, triathleten, wielrenners) te beschermen tegen afkoeling. Na een langdurige zware lichamelijke inspanning is het lichaam uitgeput en gevoelig voor afkoeling. Daarom krijgen duursporters na de finish vaak een warmtedeken omgeslagen.

Warmtedekens worden ook gebruikt bij opvang van vluchtelingen of mensen die vanwege een evacuatie hun woning moeten verlaten. Dan worden ze vaak ‘nooddekens’ of ‘survivaldekens’ genoemd.

Behandeling van onderkoeling (hypothermie)

Warmtedekens worden vaak gebruikt als eerste opvang van mensen met onderkoeling.

Behandeling van gevoel van koude

Mensen met een subjectief gevoel van kou, bijvoorbeeld koude rillingen, hebben vaak baat bij gebruik van een warmtedeken.

Synoniemen

Andere namen die worden gebruikt voor warmtedeken zijn thermische deken, nooddeken of survivaldeken.

Engelse vertaling

thermal blanket


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven