Warfarine

Bijgewerkt op 22 juni 2021

Wat is warfarine?

Warfarine is een geneesmiddel dat de stolling van bloed tegengaat (antistollingsmiddel). Het wordt voorgeschreven aan mensen die een verhoogd risico hebben op trombose of longembolie. In Nederland is warfarine niet beschikbaar, in België wel.

Hoe werkt het?

Warfarine remt de werking van vitamine K. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van bepaalde bloedstollingsfactoren door de lever. Door de werking van vitamine K te remmen zullen minder stollingsfactoren worden aangemaakt. Daardoor zal het bloed minder snel gaan stollen.

Bij welke aandoeningen?

Warfarine wordt gebruikt ter preventie van trombose en longembolie. Dat betekent dat het wordt voorgeschreven aan mensen met een verhoogd risico op deze aandoeningen. Zo wordt het vaak voorgeschreven aan mensen die eerder een trombosebeen hebben gehad en aan mensen met boezemfibrilleren (atriumfibrilleren). Deze laatste aandoening hebben namelijk een verhoogd risico op het krijgen van een longembolie.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antistollingsmiddelen kan warfarine bloedingen veroorzaken. Dat kan variëren van een bloedneus tot bloedingen in het maagdarmkanaal, netvliesbloedingen en hersenbloedingen. Daarnaast kunnen ook nog andere bijwerkingen voorkomen, waaronder huidafwijkingen, haaruitval en galbulten (urticaria). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van warfarine.

Engelse vertaling

warfarin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven