Vortioxetine

Bijgewerkt op 5 oktober 2022

Wat is vortioxetine?

Vortioxetine is een geneesmiddel tegen depressies (antidepressivum). Het wordt op de markt gebracht door Lundbeck onder de merknaam Brintellix. Brintellix wordt geleverd als omhulde tablet en als druppeloplossing. Er zijn tabletten met 5 mg, 10 mg, 15 mg en 20 mg vortioxetine. De druppeloplossing bevat 20 mg van de werkzame stof per milliliter. Elke druppel bevat 1 mg vortioxetine.

Voor welke indicaties?

Vortioxetine wordt gebruikt bij de behandeling van depressie. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van bipolaire stoornis.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosis voor volwassenen is eenmaal per dag 10 mg. De dosering kan, afhankelijk van de werkzaamheid en de bijwerkingen, worden aangepast naar minimaal 5 mg per dag en maximaal 20 mg per dag. Voor ouderen gelden lagere doseringen. De behandeling wordt over het algemeen gedurende minimaal zes maanden voortgezet. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen kunnen voorkomen?

Net als andere antidepressiva kan ook vortioxetine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, duizeligheid, diarree, obstipatie, abnormale dromen en jeuk.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de productsamenvatting van de EPAR van Brintellix. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

N06AX26

Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van vortioxetine vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Vortioxetine”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven