Voriconazol

Bijgewerkt op 9 maart 2024

Wat is voriconazol?

Voriconazol is een geneesmiddel tegen infecties door schimmels (antimycoticum). Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Vfend. Vfend wordt geleverd als (poeder voor) infusievloeistof, (poeder voor) suspensie (drank) en als omhulde tablet. De tabletten zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met respectievelijk 50 milligram en 200 milligram van de werkzame stof. Naast Vfend zijn ook merkloze geneesmiddelen (generica) met voriconazol beschikbaar.

Hoe werkt het?

Voriconazol belemmert de stofwisseling van de schimmel en gaat de opbouw van de celmembraan van schimmelcellen tegen.

Bij welke aandoeningen?

Voriconazol wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde schimmelinfecties, namelijk:

  • Invasieve aspergillose
  • Candidiasis
  • Candidemie
  • Infecties door Scedosporium-schimmels
  • Infecties door Fusarium-schimmels

Verder wordt voriconazol gebruikt om schimmelinfecties te voorkomen bij mensen met een verhoogd risico hierop, bijvoorbeeld bij mensen die een stamceltransplantatie ondergaan.

Welke dosering?

Bij ernstige schimmelinfecties wordt vaak begonnen met toediening direct in de bloedbaan (intraveneus infuus). Na verbetering wordt dan overgegaan op de tablet of, vooral bij kinderen, de drank (suspensie).

Voor de intraveneuze toediening is het advies om de eerste dag te beginnen met een oplaaddosis van 6 mg/kg lichaamsgewicht iedere 12 uur. Vervolgens wordt overgegaan op een onderhoudsdosis van 4 mg/kg lichaamsgewicht 2×/dag. De infusievloeistof met het geneesmiddel dient langzaam (gedurende 1-3 uur) te worden toegediend.

Voor de tablet en de drank (suspensie) wordt geadviseerd om de eerste dag te beginnen met een oplaaddosis van 400 mg iedere 12 uur. Vervolgens overgaan op een onderhoudsdosis van tweemaal per dag 200 mg. Voor kinderen gelden lagere doses. Zowel de tablet en de drank (suspensie) dienen minstens één uur voor of één uur na de maaltijd te worden ingenomen. De suspensie dient vóór gebruik goed te worden geschud.

De behandelend arts kan redenen hebben om van de geadviseerde dosering af te wijken, bijvoorbeeld als de patiënt een slecht werende lever heeft.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antischimmelmiddelen (antimycotica) kan ook voriconazol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn koorts, kortademigheid, voorbijgaande vermindering van het gezichtsvermogen, buikpijn, diarree, misselijkheid, braken, hoofdpijn, perifeer oedeem en huiduitslag. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een verhoogd LDH gehalte, een verhoogd alkalische fosfatase gehalte en een verhoogd gamma-GT gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken van de EPAR van Vfend. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

J02AC03

Engelse vertaling

voriconazole

1 gedachte over “Voriconazol”

  1. jaap van de Nadort

    mijn man slikt voriconazol 200mg heeft een longschimmel
    nu zijn zijn lippen helemaal stuk . heeft u een advies BVD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven