Vonicog alfa

Bijgewerkt op 15 maart 2022

Wat is vonicog alfa?

Vonicog alfa is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling of preventie van bloedingen bij mensen met de ziekte van Von Willebrand. Het is een synthetische versie van de bloedstollingsfactor die ontbreekt bij mensen met deze ziekte. Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam Veyvondi.

verpakking Veyvondi (vonicog alfa) - bron: Takeda.com
verpakking Veyvondi (vonicog alfa) – bron: Takeda.com

Veyvondi wordt geleverd als (poeder voor) injectievloeistof. Het middel is beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 650 IE en met 1300 IE van de werkzame stof.

Bij welke aandoening?

Vonicog alfa wordt gebruikt bij de behandeling van volwassenen met de ziekte van Von Willebrand. Het gaat dan om patiënten bij wie behandeling met alleen desmopressine niet effectief of ongewenst is. Het middel wordt ingezet bij de behandeling of preventie van bloedingen.

Welke dosering?

Er is geen standaarddosering. De dosering is afhankelijk van de ernst van de bloeding, de conditie en het gewicht van de patiënt.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ook vonicog alfa bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn versnelde hartslag, duizeligheid, veranderde smaak, trombose, overgevoeligheidsreacties, beklemmend gevoel op de borstkas, trillen van de handen, jeuk en tintelingen op de plaats van toediening. Ook kunnen afwijkingen op het ECG (hartfilmpje) optreden.

Een bijwerking van vonicog alfa die bij sommige patiënten optreedt is de vorming van antistoffen tegen von Willebrand factor. Als dit optreedt leidt het tot een afname van de werkzaamheid van het middel.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de productbeschrijving in de EPAR van Veyvondi. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

B02BD10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven