Glucosamine

Bijgewerkt op 24 juni 2022

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een chemische stof die in het lichaam wordt aangetroffen. Glucosamine supplementen worden verkocht als glucosaminesulfaat, glucosaminehydrochloride en N-acetylglucosamine.

Glucosamine wordt door het lichaam gebruikt om andere chemische stoffen te maken die pezen, ligamenten, kraakbeen en de vloeistof die de gewrichten omgeeft, opbouwen. Gewrichten worden gedempt door de vloeistof en het kraakbeen eromheen. Het nemen van glucosamine kan het kraakbeen en de vloeistof rond de gewrichten verhogen en/of de afbraak ervan helpen voorkomen.

Mensen gebruiken meestal glucosaminesulfaat en glucosaminehydrochloride voor artrose. Glucosamine wordt ook gebruikt voor gewrichtspijn, reumatoïde artritis, multiple sclerose en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze andere toepassingen te ondersteunen.

Hoe werkt het?

Glucosamine komt van nature in je lichaam voor. Het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van glycosaminoglycanen en glycoproteïnen, die essentiële bouwstenen zijn van veel onderdelen van de gewrichten, waaronder ligamenten, pezen, kraakbeen en synoviale vloeistof. Er is gesuggereerd dat de manier waarop deze delen van je gewricht worden opgebouwd en onderhouden, bijdraagt tot de ontwikkeling en de progressie van artrose.

Ondersteunt gezonde gewrichten

Glucosamine komt van nature voor in het lichaam. Een van de belangrijkste functies ervan is het ondersteunen van de gezonde ontwikkeling van gewrichtskraakbeen, een soort glad wit weefsel dat de uiteinden van je botten bedekt waar ze samenkomen om gewrichten te vormen. Samen met de smerende vloeistof die synoviale vloeistof wordt genoemd, minimaliseert gewrichtskraakbeen wrijving en zorgt het ervoor dat botten vrij en pijnloos over elkaar heen kunnen bewegen.

Meer specifiek wordt gedacht dat glucosamine de aanmaak bevordert van bepaalde chemische verbindingen, waaronder collageen, die belangrijke structurele componenten zijn van gewrichtskraakbeen en gewrichtsvloeistof. Deze resultaten wijzen op een gewrichtsbeschermend effect van glucosamine. Meer onderzoek is echter nodig.

Bij welke aandoeningen?

  • Gewrichtsslijtage (artrose) – Het innemen van glucosaminesulfaat via de mond gedurende ten minste 4 weken kan enige verlichting van de pijn geven en de functie verbeteren voor mensen met knie-artrose. Producten die glucosamine hydrochloride bevatten lijken niet zo goed te werken tenzij ze in combinatie met andere ingrediënten worden ingenomen. Het nemen van glucosaminesulfaat lijkt het risico op het krijgen van osteoartritis niet te verminderen.

Er is belangstelling voor het gebruik van glucosamine voor een aantal andere doeleinden, maar er is niet genoeg betrouwbare informatie om te zeggen of het nuttig zou kunnen zijn.

Zijn ze veilig?

Glucosamine en chondroïtine worden als veilig beschouwd, zonder dat er in studies ernstige bijwerkingen zijn gemeld. Deze supplementen kunnen echter een wisselwerking hebben met bepaalde bloedverdunners.

Ze kunnen ook invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, en uit één klein onderzoek bleek dat ze de oogdruk verhogen, wat het risico op glaucoom zou kunnen verhogen. Als je diabetes of glaucoom hebt, moet je deze supplementen misschien vermijden, of je arts vragen je bloedsuikerspiegel en oogdruk nauwlettender in de gaten te houden terwijl je ze neemt.

De bewijzen

De meest uitgebreide langetermijn studie – de Glucosamine/Chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT) – vergeleek de combinatie van glucosaminehydrochloride en chondroïtine, beide supplementen afzonderlijk, celecoxib (Celebrex) en een placebo (inactieve pil) bij bijna 1600 mensen met knie-artrose.

De eerste fase van GAIT, gepubliceerd in 2006, toonde aan dat de combinatie van glucosamine en chondroïtinesulfaat geen significante verlichting bood aan de deelnemers in het algemeen, maar het hielp wel een kleine subgroep van mensen met matige tot ernstige kniepijn. In de vervolgresultaten van de studie die in 2010 werden vrijgegeven, verbeterden deze supplementen de pijn en de functie, hoewel niet beter dan een placebo of het NSAID-geneesmiddel celecoxib.

Sinds de GAIT-studie uitkwam, hebben enkele grote studies positievere resultaten aangetoond. Als je kijkt naar het totale bewijs voor glucosamine en chondroïtine bij osteoartritis van de knie, is het zeer sterk.

Reviews van studies hebben gemengde resultaten opgeleverd over deze supplementen. Sommige studies toonden aan dat de supplementen de pijn verlichten en de werking verbeteren in vergelijking met een placebo, terwijl andere dat niet deden. Het verschil in resultaten kan te wijten zijn aan de verschillende soorten supplementen en dosissen die onderzoekers gebruikten.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Wanneer glucosaminesulfaat in de juiste hoeveelheden wordt ingenomen, lijkt het veilig te zijn. Oraal gebruik van glucosamine sulfaat kan de volgende bijwerkingen veroorzaken:

Andere bijwerkingen kunnen zijn:

Omdat glucosamineproducten kunnen zijn afgeleid van de schalen van schaaldieren, bestaat de zorg dat het supplement een allergische reactie kan veroorzaken bij mensen met een schaaldierenallergie. Daarnaast zou glucosamine astma kunnen verergeren.

Er is enige bezorgdheid dat glucosamine de oogdruk zou kunnen verhogen. Als je glaucoom hebt, overleg dan met je arts voordat je glucosamine supplementen neemt.

Engelse vertaling

glucosamine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven