Vitrectomie

Bijgewerkt op 31 mei 2019

Wat is vitrectomie?

Vitrectomie is een operatie aan het oog waarbij het glasvocht van het oog wordt verwijderd. De ingreep wordt verricht door een oogarts.

De ingreep wordt ook wel ‘glasvochtverwijdering’ genoemd.

Hoe vaak wordt het gedaan?

Deze ingreep wordt in Nederlands jaarlijks bij zo’n 2.000 mensen verricht.

Bij wie wordt het gedaan?

Een verwijdering van het glasvocht wordt gedaan bij verschillende aandoeningen van het glasvocht of het netvlies. Hieronder de meest belangrijke redenen voor het uitvoeren van een vitrectomie:

Hoe gaat het in z’n werk?

De ingreep kan in de meeste gevallen in dagbehandeling worden verricht. Alleen in bijzondere gevallen is opname in het ziekenhuis noodzakelijk.

Bij een vitrectomie wordt eerst het oog verdoofd. Meestal is een lokale verdoving voldoende, soms is algehele narcose nodig.

Vervolgens worden drie gaatjes in de harde oogrok (= oogwit) gemaakt. Door deze gaatjes kunnen de verschillende instrumenten voor de operatie in het oog worden gebracht. Vervolgens wordt het glasvocht verwijderd. Dit gebeurt met een instrument (vitrectoom) dat het glasvocht zowel kan losschrapen als het direct opzuigen. Het glasvocht wordt aan het einde van de ingreep vervangen door een doorzichtige vloeistof of door gas.

verwijdering van het glasvocht
vitrectomie

Als de ingreep wordt verricht vanwege een afwijking aan het netvlies zal – na het verwijderen van het glasvocht – de operatie aan het netvlies worden verricht.

Na de ingreep wordt het oog afgedekt met een verband of plastic kapje. Meestal zal 1-2 dagen daarna op de polikliniek worden beoordeeld of het herstel goed is.

Welke complicaties kunnen optreden?

Zoals bij elke operatie kan kort na de ingreep een nabloeding of een infectie ontstaan. Dit gebeurt zelden. Een andere complicatie die op korte termijn kan optreden is een netvliesloslating.

Een operatie aan het glasvocht kan op den duur leiden tot staar (cataract). Mensen die deze operatie hebben ondergaan hebben dus een verhoogd risico op het krijgen van staar.

2 gedachten over “Vitrectomie”

  1. Mijn naam is Joyce Ik ben in September 2017geopereerd aan staar .maar heb na de oparatie een vlies voor mijn oog.heb al verschlllende onder zoek gehad maar de oogarts kan het niet vinden .maar het is zo hinderlijk .Is het miscien glasvocht .of vitrectomie a u b Reactie

    1. i. de jong

      ik zou een verwijzing naar het oogziekenhuis Rotterdam vragen daar hebben ze de nieuwste apparatuur de modernste technieken met de minste risico’s voor de pat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven