Bijgewerkt op 30 maart 2022
Wat zijn vitamine K-antagonisten?
Vitamine K-antagonisten zijn geneesmiddelen die de stolling van bloed tegengaan door de aanmaak van stollingsfactoren te remmen.
Welke zijn er?
De volgende middelen worden gerekend tot de vitamine K-antagonisten:
- acenocoumarol – werkt enkele dagen
- fenprocoumon (merknaam: Marcoumar) – werkt enkele weken
Hoe werken ze?
Vitamine K is nodig voor de aanmaak van bepaalde stollingsfactoren. Het gaat om de stollingsfactoren II, VII, IX en X. Dit worden de vitamine K-afhankelijke stollingsfactoren genoemd. Vitamine K-antagonisten remmen bepaalde enzymen in ons lichaam die betrokken zijn bij de aanmaak van vitamine K door de lever. Door de aanmaak van vitamine K tegen te gaan zorgen vitamine K-antagonisten ervoor dat de hoeveelheid stollingsfactoren in het bloed daalt. Daardoor zal het bloed minder snel stollen.
Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?
Vitamine K-antagonisten worden gebruikt bij de behandeling en de preventie van de verschillende vormen van trombose en embolie.
Welke bijwerkingen kunnen ze geven?
Net als andere medicijnen kunnen vitamine K-antagonisten bijwerkingen geven. Bijwerkingen die regelmatig voorkomen zijn bloedingen, waaronder huidbloedingen en blauwe plekken en bloedneuzen. Maar ook ernstige bloedingen kunnen voorkomen, waaronder bloeding in het maagdarmkanaal, spierbloedingen, leverbloedingen, bloeding in het oog en hersenbloedingen. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn hemorragische huidnecrose en calcifylaxie.
Synoniemen
cumarinederivaten