Vedolizumab

Bijgewerkt op 10 mei 2021 door Simpto.nl

Wat is vedolizumab?

Vedolizumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van inflammatoire darmziekten. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Entyvio.

Entyvio wordt geleverd als poeder om op te lossen tot infusievloeistof. Het wordt via een infuus direct in de bloedbaan toegediend. De infusievloeistof bevat 60 mg/ml vedolizumab.

verpakking Entyvio (vedolizumab)
verpakking Entyvio (vedolizumab) – bron: Takeda

Hoe werkt het?

Vedolizumab is een zogenaamd ‘monoklonaal antilichaam‘. Dat is een chemische stof die speciaal gericht is tegen een stofje in het menselijk lichaam. In dit geval gaat het om het stofje integrine. Integrine is een stofje dat in de darm een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van ontstekingsreacties. Doordat vedolizumab bindt aan het integrine-molecuul kan integrine z’n werk minder goed doen. Zo gaat vedolizumab ontstekingen in de darm tegen.

Vedolizumab is een integrine-antagonist. Integrine-antagonisten beïnvloeden de ontstekingsreactie die ontstaat bij infecties. Daarom worden ze gerekend tot de immunosuppressiva.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Vedolizumab wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het wordt meestal pas voorgeschreven als andere middelen, zoals TNF-alfa remmers, niet of onvoldoende werken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan vedolizumab bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Kijk voor aanvullende informatie in de EPAR van vedolizumab. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

Plaats een reactie