Valsartan

Bijgewerkt op 7 december 2021

Wat is valsartan?

Valsartan is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (antihypertensivum). Het wordt op de markt gebracht door Novartis onder de merknaam Diovan. Diovan wordt geleverd als omhulde tablet en als drank. Diovan tabletten zijn beschikbaar in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 80 mg, 160 mg en 320 mg. Diovan dranks wordt geleverd in een verpakking met 160 ml drank met een concentratie van 3 mg valsartan per milliliter. Naast Diovan zijn er ook merkloze (generieke) producten met valsartan beschikbaar. Van de generieke tabletten is ook een 40 mg tablet beschikbaar.

Hoe werkt het?

Valsartan is een angiotensine receptor blokker (ARB). ARB’s blokkeren de zogenaamde angiotensine II-receptor. Daardoor kan angiotensine II z’n werking niet uitoefenen. Angiotensine II stimuleert de bijnieren om het hormoon aldosteron uit te scheiden. Aldosteron zorgt ervoor dat in de nieren natrium (zout) wordt vastgehouden en kalium wordt uitgescheiden. Door de uitscheiding van aldosteron tegen te gaan zorgen ARB’s ervoor dat meer zout wordt uitgescheiden door de nieren in de urine. Zout trekt water mee zodat meer vocht wordt uitgeplast. De hoeveelheid vocht in het lichaam, en dus ook in de bloedvaten, neemt af waardoor de druk in de bloedvaten daalt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Valsartan wordt gebruikt bij de behandeling van een hoge bloeddruk (hypertensie). Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van hartfalen.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal per dag 80 mg valsartan. Bij onvoldoende effect kan eventueel na vier weken worden verhoogd tot eenmaal per dag 160 mg. De maximale dosering is eenmaal per dag 320 mg. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts. De arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Voor kinderen gelden lagere doses. Meestal wordt de drank gebruikt bij behandeling van kinderen. De tabletten van 40 mg hebben een breukgleuf. Daarmee kunnen ze gehalveerd worden om lagere doseringen te gebruiken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan valsartan bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, hoesten, vermoeidheid en draaiduizeligheid. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, waaronder daling van het hemoglobine gehalte, daling van het hematocriet, daling van het aantal bloedplaatjes en daling van het aantal neutrofiele granulocyten. Voor een uitgebreider overzicht van bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van Diovan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven