Valproïnezuur

Wat is valproïnezuur?

Valproïnezuur is een medicijn tegen epilepsie (anti-epilepticum). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Depakine. Omdat het octrooi op valproïnezuur verlopen is zijn er inmiddels ook generieke (merkloze) versies beschikbaar. Valproïnezuur is beschikbaar in verschillende toedieningsvormen, namelijk tablet, tablet met vertraagde afgifte, drank, stroop, druppelvloeistof, granulaat, zetpil en poeder voor injectievloeistof. Sommige producten bevatten het natrium-zout van valproïnezuur. Dit heet natriumvalproaat.

Depakine (valproïnezuur) drank
Depakine (valproïnezuur) drank

Hoe werkt het?

Valproïnezuur verhoogt het gehalte aan gamma-aminoboterzuur (GABA) in de synaptisch spleet. Dat is de minuscule ruimte tussen twee hersencellen. Daarmee beïnvloedt het de prikkeloverdracht van de ene hersencel naar de volgende.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Valproïnezuur wordt gebruikt voor de behandeling van epileptische aanvallen, het voorkomen van epileptische aanvallen, en als stemmingsstabilisator bij de behandeling van bipolaire stoornis. Ook wordt het middel soms gebruikt voor het voorkomen van migraine-aanvallen (migraine-profylaxe). Hiervoor is het echter niet officieel geregistreerd.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antiepileptica kan valproïnezuur bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van valproïnezuur.

Overdosering valproïnezuur

Een overdosis valproïnezuur (intoxicatie met valproïnezuur) kan leiden tot sufheid, lusteloosheid, onderdrukking van de ademhaling (ademdepressie), lage bloeddruk (hypotensie) en een snelle hartslag. Verder kan de spierspanning verlaagd zijn en kunnen de spierpeesreflexen verminderd zijn. Minder vaak voorkomende symptomen zijn verwardheid, duizeligheid, hallucinaties, kleine pupillen, moeite om in evenwicht te blijven en nystagmus (snelle trekkende bewegingen van de ogen). Het bloed kan verzuren. Dit wordt metabole acidose genoemd.

Engelse vertaling

valproic acid, valproate

Duitse vertaling

Valproinsäure


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van valproïnezuur vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine.

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

2 gedachten over “Valproïnezuur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven