Ursodeoxycholzuur

Wat is ursodeoxycholzuur?

Ursodeoxycholzuur is een geneesmiddel voor de behandeling van galstenen. Daarnaast wordt het nog voor een aantal andere aandoeningen gebruikt.

Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam Ursofalk en Ursochol, door respectievelijk Dr. Falk Pharma en Zambon.

Ursofalk (ursodeoxycholzuur) capsules
Ursofalk capsules

Hoe werkt ursodeoxycholzuur?

Ursodeoxycholzuur is een stof die in ons lichaam voorkomt. Het is een zogenaamd galzuur. Galzuren spelen een rol bij de opname van vetten vanuit het voedsel via de darm in het bloed.

Ursodeoxycholzuur verlaagt het cholesterol gehalte in de gal. Daarmee vermindert het de kans dat galstenen ontstaan. Daarnaast helpt het middel om galstenen die voornamelijk bestaan uit cholesterol op te lossen.


Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Het middel wordt gebruikt voor de behandeling en het voorkomen van galstenen die voornamelijk uit cholesterol bestaan. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van primaire biliaire cirrose en bij de behandeling van patiënten met taaislijmziekte (cystische fibrose) die problemen hebben met lever en/of galblaas. Ten slotte wordt het soms ook voorgeschreven aan mensen die galsteenvergruizing ondergaan.

Hoewel het middel hiervoor niet officieel geregistreerd is wordt het ook gebruikt bij de behandeling van zwangerschapscholestase.


Dosering

Het middel wordt geleverd in tabletten, capsules en suspensie (drank). De gebruikelijke dosering bij de behandeling van galstenen is meestal rond de 10 mg per kilogram lichaamsgewicht. Dat betekent dat iemand van 75 kilogram per dag 750 mg nodig heeft. De behandelend arts kan de dosering echter aanpassen aan de behoefte van de individuele patiënt. Het middel wordt tijdens de maaltijd ingenomen.


Bijwerkingen

Dit middel kan verschillende bijwerkingen geven. Hieronder een lijstje met de meest voorkomende bijwerkingen van het middel.


Engelse term

ursodeoxycholic acid


Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit middel.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 21 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 2 februari 2017

Plaats een reactie