Triptoreline

Wat is triptoreline?

Triptoreline is een geneesmiddel dat de werking van het natuurlijke hormoon gonadoreline (GnRH) nabootst. Het middel werd oorspronkelijk op de markt gebracht door Ferring onder de merknaam Decapeptyl. Tegenwoordig zijn meerdere merkproducten met dezelfde werkzame stof beschikbaar.

MerknaamFabrikantToedieningsvorm
DecapeptylFerringinjectievloeistof
GonapeptylFisher Pharmainjectievloeistof
PamorelinIpsen Farmaceuticainjectievloeistof
SalvacylIpsen Farmaceuticainjectievloeistof
TriptofemGoodlife Fertilityinjectievloeistof
beschikbare producten met triptoreline in Nederland

Hoe werkt het?

Triptoreline is een zogenaamde gonadoreline-agonist (GnRH-agonist). Dat betekent dat het de werking van gonadoreline (GnRH) nabootst.

Bij welke aandoeningen?

Triptoreline heeft de volgende toepassingen:

  • behandeling van endometriose
  • behandeling van bepaalde vormen van borstkanker
  • behandeling van bepaalde vormen van prostaatkanker
  • verkleinen van vleesboom (myoom) als voorbereiding op een operatie
  • voortijdige puberteit die wordt veroorzaakt door onvoldoende afgifte van gonadoreline door de hypothalamus (centrale pubertas praecox)
  • als voorbereiding voor het oogsten van meerdere eicellen (ovariële hyperstimulatie), als onderdeel van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF en ICSI
  • chemische castratie: vermindering van seksuele drift bij volwassen mannen met overmatige seksuele driften

Welke bijwerkingen geeft het?

Triptoreline kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen bij mannen zijn moeite met het krijgen van een erectie (impotentie), geen zin in seks (verminderd libido), botpijn, pijn in de rug, veel zweten, zich zwak voelen, tintelend of prikkelend gevoel in de voeten, opvliegers en moeite met of pijn bij plassen. Ook vaak voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, aankomen in gewicht, depressieve gevoelens, slecht slapen, hoofdpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid, pijnlijke gewrichten en borstvorming (gynecomastie).

De meest voorkomende bijwerkingen bij vrouwen zijn opvliegers, minder zin in seks (verminderd libido), veel zweten, vettige huid, bloedverlies uit de vagina, droge vagina, pijn tijdens geslachtsgemeenschap (dyspareünie) en zich zwak voelen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Decapeptyl.

ATC-code

L02AE04

Engelse vertaling

triptorelin

Plaats een reactie