Triptoreline

Bijgewerkt op 19 juni 2021

Wat is triptoreline?

Triptoreline is een geneesmiddel dat de werking van het natuurlijke hormoon gonadoreline (GnRH) nabootst. Het middel werd oorspronkelijk op de markt gebracht door Ferring onder de merknaam Decapeptyl. Tegenwoordig zijn meerdere merkproducten met dezelfde werkzame stof beschikbaar.

MerknaamFabrikantToedieningsvorm
DecapeptylFerringinjectievloeistof
GonapeptylFisher Pharmainjectievloeistof
PamorelinIpsen Farmaceuticainjectievloeistof
SalvacylIpsen Farmaceuticainjectievloeistof
TriptofemGoodlife Fertilityinjectievloeistof
beschikbare producten met triptoreline in Nederland

Hoe werkt het?

Triptoreline is een zogenaamde gonadoreline-agonist (GnRH-agonist). Dat betekent dat het de werking van gonadoreline (GnRH) nabootst.

Bij welke aandoeningen?

Triptoreline heeft de volgende toepassingen:

Welke bijwerkingen geeft het?

Triptoreline kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen bij mannen zijn moeite met het krijgen van een erectie (impotentie), geen zin in seks (verminderd libido), botpijn, pijn in de rug, veel zweten, zich zwak voelen, tintelend of prikkelend gevoel in de voeten, opvliegers en moeite met of pijn bij plassen. Ook vaak voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, aankomen in gewicht, depressieve gevoelens, slecht slapen, hoofdpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid, pijnlijke gewrichten en borstvorming (gynecomastie).

De meest voorkomende bijwerkingen bij vrouwen zijn opvliegers, minder zin in seks (verminderd libido), veel zweten, vettige huid, bloedverlies uit de vagina, droge vagina, pijn tijdens geslachtsgemeenschap (dyspareünie) en zich zwak voelen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Decapeptyl.

ATC-code

L02AE04

Engelse vertaling

triptorelin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven