Trihexyfenidyl

Bijgewerkt op 20 december 2021

Wat is trihexyfenidyl?

Trihexyfenidyl is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Het wordt op de markt gebracht door Teofarma onder de merknaam Artane. Artane wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten in twee sterktes, namelijk met 2 mg en met 5 mg trihexyfenidyl.

Hoe werkt het?

Hoe trihexyfenidyl precies werkt is niet bekend. Wel is bekend dat het middel zenuwprikkels die bepaalde spiercellen doet samentrekken blokkeert.

Bij welke aandoeningen?

Trihexyfenidyl wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson, en met name als sprake is van tremor (trillende handen) die niet goed reageert op behandeling met andere geneesmiddelen.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosering is eenmaal per dag 1 mg. Eventueel kan de dosering elke 3-5 dagen met 2 mg worden verhoogd. De gebruikelijke onderhoudsdosering bedraagt 6-12 per dag, verdeeld over 3-4 doses. De maximale dosis is 15 mg per dag. Bij hogere doseringen dient de laatste dosis voor het slapen gaan te worden ingenomen. De 2 mg tablet heeft een breukstreep en kan worden verdeeld in twee delen van 1 mg. De tabletten dienen tijdens de maaltijd te worden ingenomen. De behandeling dient niet van het ene op het andere moment gestaakt te worden. Dus langzaam afbouwen. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg altijd de aanwijzingen van de arts.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere anti-Parkinson geneesmiddelen kan trihexyfenidyl bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn droge mond, duizeligheid, wazig zien, darmverstopping (obstipatie), hoofdpijn, braken, sufheid, nervositeit, snelle hartslag, grote pupillen en blaasretentie. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Artane.

ATC-code

N04AA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven