Triëntine

Bijgewerkt op 8 januari 2022

Wat is triëntine?

Triëntine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Wilson. Het wordt voorgeschreven om overtollig koper uit het lichaam te verwijderen. Triëntine wordt op de markt gebracht door de firma Univar Solutions, onder de merknamen Cufence. Daarnaast wordt het ook op de markt gebracht door de firma gmp-orphan, onder de merknaam Cuprior. Cufence wordt geleverd als harde capsule. Elke capsule bevat 200 milligram triëntine. Cuprior wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 150 milligram triëntine.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Triëntine wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Wilson. Het middel wordt in principe alleen voorgeschreven aan patiënten met deze ziekte die D-penicillamine niet goed verdragen.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is 4-8 capsules Cufence (800-1600 mg) per dag, verdeeld over 2-4 doses. Voor Cuprior geldt 3-6,5 tabletten (450-975 mg) per dag, verdeeld over 2-4 doses. Geadviseerd wordt om met een lage dosis te beginnen en eventueel op te hogen als het koper gehalte van het bloed niet voldoende zakt. Voor kinderen gelden lagere doseringen. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg altijd het advies van de behandelend arts.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan triëntine bijwerkingen geven, waaronder middelijkheid, huiduitslag, jeuk, rode verkleuring van de huid, achteruitgang van de ziekte, spierstijfheid en trillende handen. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder bloedarmoede. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiters van Cufence en Cuprior.

ATC-code

A16AX12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven