Trazodon

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is trazodon?

Trazodon is een geneesmiddel tegen depressies (antidepressivum). Het wordt door Pfizer op de markt gebracht onder de merknaam Trazolan. Trazolan is beschikbaar als tablet. Elke tablet Trazolan bevat 100 mg trazodon. Ook zijn er merkloze (generieke) tabletten, Deze zijn beschikbaar met 50 mg en met 100 mg van de werkzame stof.

verpakking Trazolan (trazodon) 100 mg tabletten
verpakking Trazolan (trazodon) 100 mg tabletten

Hoe werkt het?

Trazodon is een zogenaamde serotonineheropnameremmer. Het verhoogt de beschikbaarheid van de signaalstof (neurotransmitter) serotonine de zogenaamde synaptische spleet. Dat is de verbinding tussen de uitlopers van hersencellen, waar de overdracht van zenuwprikkels plaatsvindt. Zo wordt de prikkeloverdracht tussen hersencellen in bepaalde delen van de hersenen bevorderd. Dit geeft een antidepressief effect.

Bij welke aandoeningen?

Trazodon wordt gebruikt bij de behandeling van depressie. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van bipolaire stoornis.

Welke dosering?

De aanbevolen begindosering is 150 mg per dag. Na 3-4 dagen kan de dosering worden opgehoogd totdat een goede werking is verkregen. De maximale onderhoudsdosering is 400 mg per dag. Omdat het middel slaperigheid kan veroorzaken wordt aanbevolen om het ’s avonds voor het slapengaan in te nemen. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Zo zal aan ouderen over het algemeen een lagere dosering worden voorgeschreven.

De behandeling wordt voortgezet totdat er gedurende 4-6 maanden geen klachten meer zijn. Vervolgens moet gebruikt van het medicijn stapsgewijs worden afgebouwd.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antidepressiva kan trazodon bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, moeheid, duizeligheid, nervositeit en een droge mond. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn griepachtige symptomen, verminderde eetlust of juist toegenomen eetlust, aankomen in gewicht, huiduitslag, jeuk, hoofdpijn en hartkloppingen.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn hallucinaties, trillende handen, oorsuizen, slecht zien, hartkloppingen, licht gevoel in het hoofd bij opstaan of overeind komen (orthostatische hypotensie), langzame hartslag (bradycardie) of juist snelle hartslag (tachycardie), flauwvallen, opvliegers, opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, buikpijn, flatulentie (winderigheid) en zich zwak voelen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Trazolan 100 mg tabletten.

ATC-code

N06AX05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven