Travoprost

Bijgewerkt op 27 juni 2022

Wat is travoprost?

Travoprost is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de druk in het oog (intraoculaire druk) te verlagen. Het wordt op de markt gebracht door Novartis onder de merknaam Travatan en door Bausch & Lomb onder de merknaam Vizitrav. Ook zijn merkloze producten beschikbaar. Alle producten worden geleverd als oogdruppels.

Hoe werkt het?

Travoprost is een zogenaamd prostaglandine f-analogon. Dat betekent dat het de werking van prostaglandine in het lichaam nabootst.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Travoprost wordt gebruikt om de oogdruk te verlagen bij mensen met een verhoogde oogdruk (oculaire hypertensie) en open-kamerhoekglaucoom.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 1 druppel in het aangedane oog.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan travoprost bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn rode ogen, pijn aan het oog, jeuk aan het oog, geïrriteerd oog, donkere verkleuring (hyperpigmentatie) van de iris, fotofobie (overgevoelig voor licht), onscherp zien, afscheiding uit het oog, zwelling rond het oog (periorbitaal oedeem) en groei van de wimpers. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Travatan.

ATC-code

S01EE04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven