Trastuzumab

Wat is trastuzumab?

Trastuzumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van maagkanker. Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Herceptin. Inmiddels zijn verschillende kopiën van het middel – zogenaamde biosimilars – beschikbaar. Zij worden onder andere merknamen verkocht, zoals Herzuma, Kanjinti, Ogivri en Trazimera. Deze middelen worden toegediend per infuus en/of per injectie onder de huid (subcutane injectie).

Hoe werkt het?

Trastuzumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Monoklonale antilichamen zijn geneesmiddelen die heel gericht binden met een stofje in het menselijk lichaam. In het geval van trastuzumab gaat het om

Welke indicaties zijn er?

Trastuzumab wordt gebruikt bij de behandeling van uitgezaaide borstkanker die positief is voor HER2 (gemetastaseerd HER2-positief mammacarcinoom). Het middel wordt pas ingezet als andere middelen niet of onvoldoende werken.

Verder wordt het middel gebruikt bij de behandeling van uitgezaaide maagkanker die positief is voor HER2 (gemetastaseerd HER2–positief adenocarcinoom van de maag).

Hoe wordt het geleverd?

Trastuzumab wordt geleverd als poeder om een concentraat te maken dat middels een infuus kan worden toegediend. Daarnaast wordt het middel ook geleverd als injectievloeistof om onder de huid (subcutaan) gespoten te worden. Dit zijn twee verschillende formuleringen die niet uitwisselbaar zijn.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan trastuzumab vervelende bijwerkingen geven. Veel voorkomende bijwerkingen zijn koorts, koude rillingen, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, kortademigheid, hoesten, hartkloppingen, opgeblazen gevoel, buikpijn, darmverstopping, diarree, slapeloosheid en opvliegers. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals bloedarmoede (verlaging van het hemoglobine gehalte), trombocytopenie (verlaging van het aantal bloedplaatjes), en leukopenie (verlaging van het aantal witte bloedcellen).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Herceptin. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01XC03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven