Trastuzumab-emtansine

Bijgewerkt op 1 maart 2022

Wat is trastuzumab-emtansine?

Trastuzumab-emtansine is een geneesmiddel tegen borstkanker. Het wordt op de markt gebracht door Roche onder de merknaam Kadcyla. Kadcyla wordt geleverd als (poeder voor) infusievloeistof. Het wordt via een infuus direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Trastuzumab-emtansine is een zogenaamd monoklonaal antilichaam.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Trastuzumab-emtansine wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van borstkanker, namelijk HER2-positief mammacarcinoom.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan trastuzumab-emtansine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, moeheid, zich zwak voelen, hoesten, misselijkheid, braken, buikpijn, obstipatie, diarree, droge mond, spierpijn, pijn in de gewrichten, bloedneus, stomatitis (mondslijmvliesontsteking) en botpijn. Complicaties die kunnen optreden zijn onder andere perifere neuropathie en urineweginfecties (zoals blaasontsteking). In het bloed kunnen ook afwijkingen ontstaan, waaronder bloedarmoede, trombocytopenie (afname van het aantal bloedplaatjes) en stijging van de leverenzymen. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Kadcyla. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van de EMA (Europees Geneesmiddelen Agentschap).

ATC-code

L01FD03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven