Tranexaminezuur

Bijgewerkt op 21 september 2021

Wat is tranexaminezuur?

Tranexaminezuur is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde bloedstollingsstoornissen. Het remt de afbraak van bloedstolsels. Tranexaminezuur wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Cyklokapron. Er zijn ook merkloze versies van het product beschikbaar.

Hoe wordt het afgeleverd?

Cyklokapron is beschikbaar als tabletten en als injectievloeistof.

Cyklokapron injectievloeistof bevat tranexaminezuur

Bij welke aandoeningen?

Tranexaminezuur wordt gebruikt om bloedingen tegen te gaan. Het middel wordt regelmatig gebruikt bij medische ingrepen met een verhoogd risico op bloedingen. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij mensen met een verhoogde bloedingsneiging. Zo kan het middel worden voorgeschreven aan mensen met hemofilie die een medische ingreep moeten ondergaan.

Verder wordt het middel soms gebruikt bij:

Hoe werkt het?

Tranexaminezuur remt de afbraak van fibrine. Fibrine is een stofje in ons lichaam dat van belang is bij de vorming van bloedstolsels. Tranexaminezuur gaat de afbraak van bloedstolsels tegen. Het bevordert dus eigenlijk de vorming en instandhouding van bloedstolsels.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook tranexaminezuur bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

Welke contra-indicaties zijn er?

Er zijn een aantal omstandigheden waarin het gebruik van tranexaminezuur wordt afgeraden. Het gaat om de volgende omstandigheden of aandoeningen:

  • Geven van borstvoeding: een kleine hoeveelheid van het middel komt in de moedermelk terecht; zo krijgt de baby het middel ook in kleine hoeveelheden binnen;
  • Bloeding in de urinewegen: gebruik van het middel kan in dat geval leiden tot het ontstaan van stolsels in de urinewegen; dat kan leiden tot urineretentie in de nieren (waterzaknier, hydronefrose);
  • Trombose en embolie: omdat het middel de afbraak van bloedstolsels tegengaat zullen bestaande stolsels slechter oplossen of zelfs groter worden; hetzelfde geldt voor diffuse intravasale stolling (DIS):
  • Bloedvergiftiging (sepsis)

Engelse vertaling

tranexamic acid


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 30 januari 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 30 januari 2018


tranexaminezuur moleculaire structuur
moleculaire structuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven