Wat is tramadol?

Tramadol is een morfineachtige pijnstiller. Het wordt gebruikt bij hevigere pijnen aangezien het een sterke pijnstillende werking heeft. Als eerst wordt er aangeraden om paracetamol of ontstekingsremmende pijnstillers in te nemen alvorens tramadol wordt gebruikt.

Tolerantie van het lichaam

Aangezien Tramadol een opioïd is, zal er na verloop van tijd een hogere dosering nodig zijn om hetzelfde effect te krijgen. Het lichaam raakt gewend aan het medicijn. Als er gestopt wordt met het nemen van de medicatie zullen er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Sommige mensen hebben hier veel last van, sommige heel weinig. Als dit proces is doorlopen is de tolerantie voor de medicatie ook weer weg en kan volgende keer weer met een normale startdosering begonnen worden.

Bijwerkingen Tramadol

Bij het gebruik van elk medicijn kunnen er bijwerkingen optreden. In de eerste week van het gebruik zullen deze bijwerkingen het sterkst zijn en hierna zullen ze na verloop van tijd weer verdwijnen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn obstipatie, duizeligheid, misselijkheid, zweten en sufheid. Ook kunt u gaan hallucineren van het middel. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid, stemmingswisselingen, allergische reacties en ademdepressie.

Verkrijgbaarheid en dosering Tramadol

Tramadol is enkel verkrijgbaar op doktersrecept verkrijgbaar. Het is verkrijgbaar als tablet, bruistablet, zetpil, druppels, capsules en injectie. Zo kunt u zelf bepalen wat u het fijnst vindt om de medicatie in te nemen. De startdosering ligt tussen de 50 en 100 milligram. Naar mate u het langer achter elkaar gebruikt zult u ook steeds meer moeten gebruiken om het gewenste resultaat te krijgen. Hier kunt u uw huisarts meer informatie over vragen.

Tramadol tijdens de zwangerschap

Het medicijn zal tijdens het gebruik ook in het bloed van de foetus terecht komen. Tijdens onderzoeken zijn er geen schadelijke complicaties opgetreden, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn. Zeker tegen het einde van de zwangerschap met het risico op ademdepressie bij een pasgeborene.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *