Trabectedine

Bijgewerkt op 9 maart 2022

Wat is trabectedine?

Trabectedine is een geneesmiddel tegen kanker. Het wordt gebruikt bij de behandeling van wekedelensarcoom. Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam Yondelis. Yondelis wordt geleverd als (poeder voor concentraat voor) infusievloeistof.

Hoe werkt het?

Trabectedine bindt aan het DNA en veranderd vervolgens de opbouw van het DNA. Daarmee wordt het DNA belemmerd om zich te vermenigvuldigen. Dat is nodig voor het delen van cellen. Daarom worden voornamelijk snel delende cellen, zoals kankercellen, getroffen door de binding van trabectedine.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Trabectidine wordt gebruikt bij de behandeling van weke-delensarcoom. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van eierstokkanker (ovariumcarcinoom).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermiddelen kan trabectidine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, koorts, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, obstipatie, hoofdpijn, verminderde eetlust, mondlijmsvliesontsteking, gewrichtspijn en pijn in de rug. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en een verlaagd aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Yondelis.

ATC-code

L01CX01

Engelse vertaling

trabectidin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven