Tonsillectomie (keelamandelen verwijderen)

Bijgewerkt op 18 april 2023

Wat is een tonsillectomie?

Een tonsillectomie is een operatie waarbij de keelamandelen worden verwijderd. Een tonsillectomie wordt gedaan door een KNO-arts.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 40.000 tonsillectomieën verricht. Voor een KNO-artsen is dit een routine-ingreep die in korte tijd kan worden gedaan. Vaak wordt gesproken van het ‘knippen van de amandelen’.

Er zijn verschillende redenen om een tonsillectomie te doen. Die zijn bij kinderen anders dan bij volwassenen.

Bij wie?

Kinderen

Een tonsillectomie wordt meestal gedaan bij kinderen met vergrote keelamandelen door terugkerende keelontstekingen. De vergrote keelamandelen kunnen de ademhaling belemmeren. Ook kunnen ze drukken op de buis van Eustachius. Hierdoor kan het binnenoor niet goed geventileerd worden. Dat kan leiden tot middenoorontsteking en gehoorklachten.

Volwassenen

Bij volwassenen wordt veel minder vaak een tonsillectomie uitgevoerd. Soms wordt dat ook gedaan vanwege terugkerende keelontsteking. Andere redenen om een tonsillectomie bij volwassenen te doen kunnen zijn amandelstenen, abces rond de keelamandelen (peritonsillair abces) en slaapapneu syndroom.

Hoe gaat het?

Een tonsillectomie wordt uitgevoerd door een KNO-arts. Er zijn verschillende manieren waarop een tonsillectomie kan worden gedaan.

Eerst wordt de patiënt onder narcose gebracht. Vervolgens zal de KNO-arts met een scalpel of een elektrisch mesje de keelamandelen wegsnijden. De bloeding die hierdoor ontstaat wordt gestopt door de bloedvaatjes dicht te schroeien. Soms is het nodig om de bloeding met een hechting te stoppen.

Welke complicaties kunnen optreden?

Na een tonsillectomie is vrijwel altijd sprake van bloedverlies en keelpijn.

De bloeding gaat in principe snel over. Na een aantal dagen tot enkele weken kan opnieuw een bloeding optreden. Dit gebeurt dan doordat de korsten loslaten.

De keelpijn kan enkele weken aanhouden.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 24 juli 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven