Tolterodine

Bijgewerkt op 12 januari 2022

Wat is tolterodine?

Tolterodine is een geneesmiddel tegen urine-incontinentie. Het wordt op de markt gebracht door de firma Viatris onder de merknaam Detrusitol. Detrusitol wordt geleverd als tablet en als capsule met gereguleerde afgifte (Detrusitol SR). De tablet is beschikbaar in twee sterktes, namelijk met 1 mg en met 2 mg tolterodine. De capsule met gereguleerde afgifte is beschikbaar met 2 mg en met 4 mg tolterodine. Van zowel de tablet als de capsule zijn ook merkloze (generieke) versies beschikbaar.

Hoe werkt het?

Tolterodine werkt in op bepaalde structuren aan op spiervezels in de blaas. Door aan deze zogenaamde muscarine-receptoren te binden neemt de spierspanning in de spiervezels af. Omdat tolterodine de spierspanning in spiervezels vermindert behoort het tot een groep geneesmiddelen die spierverslappers (spasmolytica) wordt genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Tolterodine wordt gebruikt bij de behandeling van symptomen van een overactieve blaas, zoals verhoogde aandrang om te plassen, vaak plassen en moeite met het ophouden van de plas (urgency-incontinentie).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is tweemaal per dag 2 mg of eenmaal per dag 4 mg (capsule met gereguleerde afgifte). De capsule dient in z’n geheel worden doorgeslikt. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan tolterodine ook bijwerkingen geven. Veel voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, droge mond, buikpijn, obstipatie, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, moeheid, duizeligheid, hartkloppingen, droge huid, droge ogen, onscherp zien, pijn op de borst, aankomen in gewicht, dikke enkels, pijn bij plassen en moeite met plassen. Ook kunnen complicaties optreden, waaronder neusbijholteontsteking (sinusitis) en bronchitis. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Detrusitol.

Engelse vertaling

tolterodine

ATC-code

G04BD07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven