Tolcapon

Bijgewerkt op 21 december 2021

Wat is tolcapon?

Tolcapon is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Het wordt voorgeschreven om de bijwerkingen van het antiparkinsonmiddel levodopa tegen te gaan. Tolcapon wordt op de markt gebracht door Mylan onder de merknaam Tasmar. Tasmar wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 100 mg tolcapon.

Hoe werkt het?

Tolcapon is een zogenaamde COMT-remmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Tolcapon wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson om de bijwerkingen van het antiparkinsonmiddel levodopa tegen te gaan.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is driemaal per dag 100 mg. De tabletten dienen geheel, dus zonder kauwen of kapotmaken, te worden doorgeslikt. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Tolcapon kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn dyskinesie, misselijkheid, slecht slapen, verwardheid, hoofdpijn, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd bij opstaan of overeind komen (orthostatische hypotensie), slaperigheid, overmatig dromen, verminderde eetlust, diarree of juist verstopping van de darm (obstipatie) en overmatig zweten. Kijk voor aanvullende gegeven in de bijsluiter van Tasmar.

Engelse vertaling

tolcapone

ATC-code

N04BX01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven