Tolbutamide

Bijgewerkt op 10 mei 2022

Wat is tolbutamide?

Tolbutamide is een geneesmiddel tegen suikerziekte. Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Rastinon. Op dit moment zijn alleen merkloze versies van het middel beschikbaar. Deze generieke middelen worden geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 500 mg en met 1000 mg tolbutamide.

Hoe werkt het?

Dit geneesmiddel is een zogenaamd sulfonylureumderivaat. Dergelijke middelen verlagen het glucose gehalte van het bloed. Het glucose gehalte van het bloed is verhoogd bij mensen met suikerziekte.

Bij welke aandoeningen?

Tolbutamide wordt gebruikt bij de behandeling van suikerziekte. Het gaat in dit geval om diabetes mellitus type 2.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosis is eenmaal per dag 500 mg tijdens het ontbijt innemen. Eventueel kan de dosering met tussenpozen van acht dagen worden verhoogd tot maximaal 2000 mg per dag. Bij doseringen boven de 1000 mg wordt aanbevolend 1000 mg ’s ochtends bij het ontbijt in te nemen en de rest bij de avondmaaltijd. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. De tabletten moeten ingenomen worden met een ruime hoeveelheid water.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan tolbutamide bijwerkingen geven. Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn onder andere misselijkheid, braken, obstipatie, of juist diarree. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een verlaging van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), verlaging van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), verlaging van het glucose gehalte (hypoglycemie) en het ontbreken van granulocyten (agranulocytose). In zeldzame gevallen kan geelzucht (icterus) optreden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van tolbutamide.

ATC-code

A10BB03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven