Wat is tocilizumab?

Tocilizumab is een geneesmiddel tegen reuma. Het wordt op de markt gebracht door Roche onder de merknaam RoActemra.

RoActemra (tocilizumab) injectievloeistof
RoActemra injectievloeistof

Bij welke aandoeningen?

Tocilizumab wordt gebruikt bij de behandeling van reuma (reumatoïde artritis) en jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis).

Hoe werkt het?

Tocilizumab blokkeert de werking van interleukine-6 (IL-6). IL-6 is een stofje dat in ons lichaam een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en instandhouden van ontstekingsprocessen. Door IL-6 te remmen wordt ontsteking tegengegaan.

Levering en dosering

Tocilizumab wordt geleverd als injectievloeistof voor een infuus direct in het bloed of voor injectie onder de huid (subcutane injectie). Het is beschikbaar in flacons met concentraat, bedoeld voor een infuus. Er is ook een kant-en-klare wegwerpspuit voor toediening onder de huid.

De dosering verschilt van patiënt tot patiënt. Een infuus wordt meestal eens per vier weken gegeven. Een injectie onder de huid meestal eens per week.

Tijdens de behandeling wordt regelmatig bloedonderzoek gedaan. Dit wordt gedaan om te controleren of het middel afwijkingen in het bloed veroorzaakt.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan tocilizumab bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen (in afnemende frequentie):

Wanneer niet gebruiken?

Tocilizumab mag niet worden gebruikt door mensen die een ernstige infectie hebben.

Verder lezen

Een uitgebreide beschrijving van dit product is beschikbaar in de samenvatting van de productkenmerken in het EPAR. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van de Europese gezondheidsautoriteiten.


Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 24 december 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 24 december 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *